Сляпата Вайша

"Момиче с особена съдба. Обречена с едното си око да вижда в миналото, а с другото - в бъдещето. Вайша е сляпа за настоящето"

Държава: Канада
Година: 2016
Времетраене: 8 минути
За продукцията

По едноименния разказ на Георги Господинов

Сценарист и режисьор: Теодор Ушев

Музика: Никола Груев - Котарашки

Продукция: Dreamwork

С подкрепата на Национален съвет за кино на Канада

Една от първите анимации в света с добавена реалност е проект по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории".

"Сляпата вайша" е в Официалната селекция на Международните фестивали в Торонто и Берлин /2017/ и с номинация "Най-добър късометражен анимационен филм" за Годишните награди "Оскар" /26 февруари 2017/

Авторът Теодор Ушев живее и работи в Канада от 1999г. Носител е на над 120 международни награди. Член е на Националния филмов съвет на Канада. Преподава майсторски класове в университети по света.

"Сляпата Вайша" е история за човека, който не намира собственото време" - Георги Господинов в "Още от деня"/31.01.2017/

*___________________________

Българската анимационна школа е с традиции и на високо ниво, световно призната и изучавана в големите филмови университети с имената на Тодор Динов, Стоян Дуков, Доньо Донев. Линията продължават Иван Веселинов, Анри Кулев, Иван Андонов и много млади талантливи автори от БАШколата. В скалата на "Оскарите"-те влизат едва след 1989 година. Аниматорът Златин Радев е първият номиниран за дебютния си "Консервфилм" /1990/ и печели 29 международни награди.

Номинация "Оскар" за най-добър късометражен анимационен филм /2017/;

Номинация "Ани" за най-добър късометражен анимационен филм от Американските награди за постижения в анимационното кино в Калифорния /2017/;

Номинация "Кристална мечка" от Филмовия фестивал в Берлин /2016/;

Награда за най-добър късометражен анимационен филм на Теодор Ушев от Международния филмов фестивал в Чикаго /2016/