Днес ви предлагаме рецепта за Солена торта с карфиол. Време за приготвяне: 40 мин.
Нужните продукти:
1 глава карфиол
2 глави червен лук
5 супени лъжици зехтин или масло
1 чаена лъжичка нарязан розмарин
8 големи или 10 малки яйца
1 връзка пресен босилек
1 3/4 чаша (180 грама) брашно
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка куркума
50 грама настърган пармезан
2 супени лъжици микс семена – сусам, мак, ленено
масло за намазване на формата
сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете карфиолът на цветчета, изплакнете с вода, и ги пуснете в голяма тенджера с подсолена вода.
Покрийте и варете в продължение на 5 до 8 минути, не повече, защото те ще завършат готвенето си във фурната.
Отцедете ги в гевгир и оставете за няколко минути, докато всичката вода се отцеди.
Загерейте фурната на 180 ° С.
През това време пригответе тестото: Вземете 3/4 от вашия нарязан на полумесеци червен лук /другата част ще бъде използвана за украса/.
Загрейте 2 супени лъжици зехтин или масло в незалепващ тиган и добавете лука заедно с нарязан розмарин.
Сотирайте всичко в продължение на 8 минути на слаб огън, без да изгаря.
Отстранете от огъня и оствете да поизстине.
Разбийте яйцата в голяма купа заедно с останалата част от зехтина, босилек, брашно, бакпулвер, куркума, пармезан, сол и към получената смес добавете запържения лук. Хубаво разбъркайте.
Покрийте дъното на кръгла форма за торта с пергаментова хартия.
Намажете хартията с масло, намажете и ръба и след това поръсете с микса от семена, така че той да се залепи по ръба на формата.
Изсипете част от тестото във формата, отгоре подредете розичките карфиол и ги залейте с останалото тесто.
Поръсете тортата отгоре с червен лук.
Печете в продължение на 35-45 минути на 175-180 ° С.
Оставете да си отдъхне, нарежете на парчета и сервирайте.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News