Спържа, пържоли по жабокрътски - Бързо, лесно, вкусно - 9 януари 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 09.01.2014
Гост – Мъжка фолклорна група „Струмски напеви” към НЧ „Съгласие-2007г”, с. Жабокрът, Общ. Кюстендил
СПЪРЖА
Нужните продукти:
сварени свински дреболии – бял дроб, сърце, черва и шкембе
месо от сварена свинска глава
пръжки от сланина
сухи чушки
праз лук
олио
чубрица
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете праза и го запържете с малко олио и начупени сухи чушки.
Обезкостете свинската глава и нарежете месото от нея с ножица на ситно. Нарежете и червата и другите видове месо.
Сложете всичкото накълцано месо в тигана при праза и добавете пръжките, чубрица, черен пипер и сол.
Сложете цялата смес от тигана в тензух и отцедете от течността и мазнината.
Отцеденото месо върнете в тигана и добавете червен пипер.
Разбъркайте и напълнете спържата в бурканчета, като я залеете отгоре с отцедената мазнина.
Затворете бурканите с капачки и ги варете 15-20 мин.
ПЪРЖОЛИ ПО ЖАБОКРЪТСКИ
Нужните продукти:
4-5 свински пържоли
3-4 глави воден лук
250 мл червено вино
вода
гъби
топено сирене
кисели краставички
кашкавал
щипка захар
черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Посолете пържолите и ги поръсете с черен пипер.
Подредете ги в тавичка и ги покрийте с лук, нарязан на полумесеци.
Добавете 250 мл червено вино и 250 мл вода. Поръсете с малко захар.
Завийте тавата отвсякъде с фолио и печете във фурната докато изври водата.
Запържете гъбите в тиган с олио.
Извадете пържолите от фурната, добавете гъбите.
Поръсете с кашкавал и добавете нарязани кислеи краставички.