Средно положение няма

Печели германският или руският шпионин. Средно положение няма...4-сериен телевизионен филм

Държава: Русия, Украйна
Година: 2009
Времетраене: 45 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьор Сергей Сотниченко

В ролите: Игор Скляр, Александър Ликов, Алексей Логин, Андрей Межулис, Владимир Капустин, Маргарита Биструкова, Сергей Стрелников, Георги Поволцки, Давид Бабев и др.

Руски резидент, армейска разузнавателна група и някой трети...Войната по шпионаж започва

Юни, 1944. Най-добрите агенти от Руското разузнаване се отправят към Западна Украйна - на 20 км от окупиран Станислав /бив.Станиславово, Ивано-Франковск/, в дълбокия тил на врага, където немците тайно строят крупен военен обект, вероятно завод за производство на оръжие. Задачата им е да съберат информация - където точно се намира, на какъв етап е строителството, какви са ракетите, колко е тяхното количество и кой отговаря. Паралелно с тях, друг агент, под името Ото Рител, провежда разузнаване във Виена. Ако пътищата на шпионите се пресекат, последствията ще са фатални - загубилият го очаква смърт, наградата за победителя е живот. Средно положение няма....

Главен секундант на "шпионския дуел" е режисьорът Сергей Сотниченко, чиято идея е филмът да не бъде за войната, а за психологическата игра в онези времена: "В основата не са военни действия, а психологическата престрелка между двама резиденти. Немците изпращат своя Щирлиц, ние - също..."

На мястото за явки шпионите пристигат не просто с военни автомобили, а с "Опел Адмирал" и "БМВ" /1938-39/

В главните роли са Александър Ликов и Игор Скляр

Александър Ликов: "Чувствам се добре навсякъде, където има материал, над който да се работи. Киното е жанр на краткото повествование, форматът е къс, само четири епизода. А във военни филми тези моментите трябва да са необичайно ярки и наситени."

Игор Скляр: "Има и работа за "връзкари", но аз се старая да я избягвам. Затова избирам сценарии, в които има съдържание, към което зрителите биха искали да се завърнат. Ако сценарият е плосък и скучен, няма да се захвана, ако ще да играя генерал на Вселената. Но ако е писал талантлив автор като Лев Толстой, Антон Чехов, Фьодор Достоевски или съвременни млади сценаристи, тогава би ми било интересно. "Средно положение няма" е умно и човешко кино. Моят герой е австриец и при това резидент на нашето разузнаване...

Сериалът е копродукция, с премиери - на 6 май 2009 в Украйна и на 17 април 2010 в Русия.

*Златна Романова