Сталкер

Ще познаете ли къде е Зоната?Мистична фантастика

Държава: СССР
Година: 1980
Времетраене: 154 минути
Сталкер
За продукцията


По разказа "Пикник край пътя" на Братя Стругацки

Сценарий: Аркадий Стругацки, Борис Стругацки, Андрей Тарковски

Режисьор: Андрей Тарковски

В ролите: Алиса Фрейндлих, Александър Кайдановски, Анатоли Солоницин, Николай Гринко и др.

"Зоната е опасно и непредвидимо място, което непрекъснато се променя и винаги се минава по различен път до там. "Зоната убива хората, които не са отчаяни, а на отчаяните предлага щастие"

Никой не знае как се е появила Зоната, вследствие на метеорит или на извънземно посещение... Изпратените да я изследват, не се връщат. Зоната става недостъпен охраняем периметър, но има хора, наречени "сталкери", които водят там желаещи. Говори се, че в Зоната има стая, в която сe изпълняват най-съкровените желания. Към нея пътуват модерен писател и авторитетен професор - всеки си има причина, за която не иска да говори. Техен водач е Сталкер - проводник на демони или апостол на вяра, не е ясно, защото пътищата са много...Можете ли да познаете какво е Зоната?


Последният филм на Тарковски, сниман в Съветския съюз, е по мотиви от романа "Пикник край пътя" на братя Аркадий и Борис Стругацки. Снимките били в околностите на Талин, Естония, с работно заглавие "Машина за желания". Идеята за филм по неподатливите на екранизация романи на Стругацки, Тарковски си набелязал още след "Огледало". Писателите отделили много време за работа по сценария с участието и на Тарковски, който отсъства в надписите.

Режисьорът снимал дълго - 3 години и традиционно за него - с трудности и конфликти. Самият филм също е дълъг, с всички постоянни елементи в кадър, характерни за Тарковски . В основния екип както винаги са съпругата Лариса Тарковска /като втори режисьор/ и Анатолий Солоницин /в главна роля/. Премиерата на "Сталкер" в Москва е през 1980, но отзивите дошли едва година по-късно, след представянето му в Кан и това също не е новост за режисьора.

Наблюдателните търсят знаци - с датата 28 декември на календара в кадър, която изглежда случайна, но я свързват със смъртта на Тарковски, починал на 29 декември 1986. Други тълкуватели свързват замърсяването в района на снимките със заболяване на почти целия екип без композитора Едуард Артемиев, който пишел музиката в Москва.

Филмът бил пресниман три пъти, а сценарият - пренаписван в движение; голяма част от материала бил загубена при проявяването му в лабораторията; сменили се няколко екипа и в крайна сметка бюджетът нараствал, като прехвърлил 1 милион рубли. Там, където бил заснет епизодът със заставата на ООН, до котелното на стара Талинска електростанция, на тръбата и до днес останал надпис UN /Обединени нации/, през 2006 се появила и табелка на естонски и англйски език, че "На това място е сниман филмът Сталкер".

Анализаторите на Тарковски вечно търсят тайнствени съвпадения и знаци между филмите и живота му, така че съдбата му да изглежда кодирана и в по-загадъчна фабула от случващото се на екрана. И докато "пророците" се упражняват в "ясно/видство", времето минава без отговори...

*Златна Романова