Сто години прошка

Кой от кого краде? Една банка и един сейф, който може да взриви нацията с....информация

Държава: Испания, Аржентина, Франция
Година: 2015
Времетраене: 97 минути
Сто години прошка
За продукцията

Криминална драма

Режсьор: Даниел Калпарсоро

В ролите: Луис Тосар, Родриго де ла Серна, Раул Аревало, Патрисия Вико, Хоакин Фуриел, Лусиано Касерес, Мариан Алварес, Хосе Коронадо

Заглавието на филма идва от испанска поговорка, че "Този, който обере крадец, ще получи прошка за 100 години". Сюжетът е представен като комбинация от "Вътрешен човек", "Банкова афера" и "Непознат".

В студен дъждовен ден шестима маскирани и въоръжени мъже блокират "Средиземноморската банка" във Валенсия. Всички служители и клиенти са заложници в обир, воден от бившия затворник Ел Уругуайо.

Крадците прибират пари, но най-вече се опитват да отворят колкото се може повече сейфове, преди да избягат през подземен тунел, свързващ сградата на банката с изоставена метростанция.

Отвън се събира полиция, мястото е обградено и паниката не е само в сградата, а и по високите етажи на властта. Причината е сейф с номер 314, собственост на Гонзало Сориано, бивш член на правителството, после - посредник между строителни фирми. Сориано е изпаднал в дълбока кома след инцидент, но притежава изключително компрометираща информация.

Крадците разкриват, че въпросната банкова касета не съдържа документи, а външнен хард диск с имена на високопоставени фигури от различни нива в испанската политика. Планът за бягство на нападателите се проваля от надводнение в тунела. Блокадата остава обаче не само за тях.

Правителството изпраща подставено лице - пресаташе на министър-председателя, да води преговори, с цел на всяка цена да получи съдържанието на сейф 314, преди крадците да избягат със съдържанието му. Веднъж излезли, данните ще взривят страната с разкрития за това кой от кого краде всъщност...

Акценти