Стоичков

С киното във футбола...Документален филм

Държава: България
Година: 2012
Времетраене: 90 минути
Стоичков
За продукцията

По идея на Димитър Гочев

Сценарист и режисьор: Борислав Колев

Оператор Григор Кумитски

Режисьор по монтажа Мария Ханджиева

Музикален дизайн Мариана Вълканова

Продуцент Димитър Гочев

Продукция на: Камера ООД, БНТ, Спектакъл ООД, Koh-I-Noor България

С подкрепата на Национален филмов център и Български футболен съюз

Участват: треньори, футболисти, музиканти, фенове и българи в чужбина.

Кинокритик снима филм за футболна легенда. Историята на един славен герой с друг силен герой...

Със специалното участие на Иван Иванов

"Всичко е любов" е любимият филм на Христо Стоичков, за когото Иван Иванов е специален: "Това е човекът, който е изиграл много важна роля в моя живот".

Създаден по идея на продуцента Димитър Гочев, "Стоичков" е заснет за три години и има цел, защитена от сценарист-режисьора Борислав Колев: да разбие досегашните клишета за личността му и да разкрие чувствителния човек, скрит зад образа на гениален футболист, показан с всичките му противоречия без излишен блясък: "Зрителите ще се срещнат с един Стоичков, който се различава драстично от неговия клиширан медиен образ – такъв, какъвто не го познават и на места, където не са го виждали", обещава филмовият критик и страстен футболен фен.

Противно на очакванията, резервираният към медиите Стоичков приема предложението за главна роля след едно телефонно обаждане през 2009г.. Следват планове, организация, снимки, покани, гости... Филмът е РАЗЛИЧЕН и печели: Голямата награда за филм на футболна тема в Конкурсната програма "Велик шампион" на 31-ия Фестивал на спортното кино в Милано, Италия /2013/, организиран от Международната федерация за спортно кино и телевизия (FICTS), със 113 държави-членки от петте континента.

Христо Стоичков получава Почетната награда за цялостен принос, връчвана на световноизвестни личности от спорта и изкуството. Сред кавалерите на наградата са футболните икони Пеле и Кройф, актьорът Робърт Редфорд и кинорежисьорът Мартин Скорсезе.

Гений, шоумен, мечтател, хулиган, лидер, победител, идол – това са само някои от определенията за Христо Стоичков през годините. Всички те описват малка част от противоречивата личност на най-популярния българин по света. Биографичният филм на Борислав Колев разказва истинска и вдъхновяваща история за пътя на едно изключително професионално израстване с изпитания за човешките възможности и отговорности: "В голяма част от българските медии Стоичков е представян еднопланово, като се набляга на жълториите и негативизма. Това е и една от причините понякога да е агресивен към представители на отделни медии – един вид защитна реакция, защото много помия се е изляла отгоре му, много лъжи е чул и прочел за себе си и своето семейство. А той не понася безпардонното нахлуване в личното му пространство" Борислав Колев

Голямата награда за филм на футболна тема в Конкурсната програма "Велик шампион" на 31-ия Фестивал на спортното кино в Милано, Италия /2013/, организиран от Международната федерация за спортно кино и телевизия (FICTS), със 113 държави-членки от петте континента.