Стоичков

С киното във футбола...

Държава: България
Година: 2012
Времетраене: 90 минути
Стоичков
За продукцията

Документален филм

По идея на Димитър Гочев
Сценарист и режисьор: Борислав Колев
Оператор: Григор Кумитски
Режисьор по монтажа: Мария Ханджиева
Музикален дизайн: Мариана Вълканова
Продуцент: Димитър Гочев
Продукция на: Камера ООД, БНТ, Спектакъл ООД, Koh-I-Noor България
С подкрепата на Национален филмов център и Български футболен съюз

Участват: треньори, футболисти, музиканти, фенове и българи в чужбина.

Кинокритик снима филм за футболна легенда. Историята на един славен герой е представена с друг силен герой във филма "Стоичков" със... специалното участие на Иван Иванов.

ЗАЩОТО:


"Всичко е любов" е любимият филм на Христо Стоичков, за когото Иван Иванов е специален: "Това е човекът, който е изиграл много важна роля в моя живот".

Създаден по идея на продуцента Димитър Гочев, "Стоичков" е заснет за три години и има цел, защитена от сценариста и режисьора Борислав Колев с мотива:а разбие досегашните клишета за личността му и да разкрие чувствителния човек, скрит зад образа на гениален футболист, показан с всичките му противоречия без излишен блясък": "Зрителите ще се срещнат с един Стоичков, който се различава драстично от неговия клиширан медиен образ – такъв, какъвто не го познават и на места, където не са го виждали", обещава филмовият критик и страстен футболен фен.

Противно на очакванията, резервираният към медиите Стоичков приема предложението за главна роля след едно телефонно обаждане през 2009 година. Следват планове, организация, снимки, покани, гости...

Филмът е различен и печели Голямата награда за филм на футболна тема в Конкурсната програма "Велик шампион" на 31-ия Фестивал на спортното кино в Милано, Италия /2013/, организиран от Международната федерация за спортно кино и телевизия (FICTS), със 113 държави-членки от петте континента.

Христо Стоичков получава Почетната награда за цялостен принос, връчвана на световноизвестни личности от спорта и изкуството. Сред кавалерите на наградата са футболните икони Пеле и Йохан Кройф, актьорът Робърт Редфорд и кинорежисьорът Мартин Скорсезе.

Гений, шоумен, мечтател, хулиган, лидер, победител, идол – това са само някои от определенията за Христо Стоичков през годините. Всички те описват малка част от противоречивата личност на най-популярния българин по света. Биографичният филм на Борислав Колев разказва истинска и вдъхновяваща история за пътя на едно изключително професионално израстване с изпитания за човешките възможности и отговорности: "В голяма част от българските медии Стоичков е представян еднопланово, като се набляга на жълториите и негативизма. Това е и една от причините понякога да е агресивен към представители на отделни медии – един вид защитна реакция, защото много помия се е изляла отгоре му, много лъжи е чул и прочел за себе си и своето семейство. А той не понася безпардонното нахлуване в личното му пространство". Борислав Колев, сценарист и режисьор на филма

Голямата награда за "Филм на футболна тема" в Конкурсната програма "Велик шампион" на 31-ия Фестивал на спортното кино в Милано, Италия (2013), организиран от Международната федерация за спортно кино и телевизия (FICTS), със 113 държави-членки от петте континента.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад