Светъл пример

Кариеризмът може да издигне и некадърността, и лъжата в "светъл пример" Филмов фейлетон

Държава: България
Година: 1976
Времетраене: 50 минути
Светъл пример
За продукцията

Сценарий: Александър Миланов

Режисьор Иван Андонов

Оператор Емил Вагенщайн

Музика: Георги Генков

Художник Иван Андонов

В ролите: Велко Кънев, Евстати Стратев, Георги Русев, Надя Тодорова, Леда Тасева, Илка Зафирова, Никола Тодев, Пепа Николова, Веселин Борисов, Румяна Бочева, Мария Карел, Александър Палиев, Владимир Русинов, Данаил Ангелов и др.

Анто Антов е недисциплиниран работник, който дава голям брак от продукцията си като шлайфист. Във вечерния техникум "Стоманени криле" има само слаби оценки и отсъствия. В един и същи ден Антов е уволнен от завода и изключен от техникума заради фалшификация на чертеж от дипломната му работа. Вечерта Анто излиза с руса красавица и неговите приятели обясняват отсъствието му от "карето" с жаргонния израз, че го е "сгазил трамвай" и е в Дома на покойниците.

На другия ден из завода плъзва слух, че Анто се е самоубил заради уволнението. Директорът е уплашен, че случаят ще навреди на кариерата му. Ръководството на техникума също изпада в паника. Заповедите за уволнение и изключване бързо са анулирани. В страха си ръководителите на завода и техникума се надпреварват в организирането на грандиозно погребение.

В чест на Анто се пишат стихове, на негово име се издава диплом с пълно отличие и посмъртна награда за отлична работа. Анто се превръща в "светъл пример" за младите - ударник и отличник. От мансардата на русата красавица той смаян наблюдава помпозното траурно шествие в негова памет...