Светлините на рампата

За смеха, който повдига и за всички, които са дали "Светлина на рампата"

Държава: САЩ
Година: 1952
Времетраене: 147 минути
Светлините на рампата
За продукцията

Романтична драма

Сценарист и режисьор: Чарлз Чаплин

В ролите: Чарли Чаплин, Клер Блум, Бъстър Кийтън, Сидни Чаплин, Норман Лойд, Марджъри Бенет и др.

И още: Джералдин Чаплин, Чарлз Чаплин - младши, Майкъл и Джоузефин Чаплин

Клоун спасява балерина

Някога голяма звезда в мюзикхола, Калверо вече е стар, уморен и забравен клоун. Но един ден се превръща в герой и опора за красива млада жена. Тери е негова съседка - балерина с парализиран крак. Отчаяна, тя прави опит за самоубийство. Калверо я спасява.

Клоунът успява да я изправи на крака, не само физически. С негова помощ, тя отново танцува и е готова да се върне на сцената. Подкрепата е взаимна. От благодарност, Тери предлага да бъде негова съпруга. Но Калверо разсъдливо дава път на младостта да срещне своята навременна любов и се оттегля, за да продължи да помага на други, някъде на улицата, със смях...

Чаплин снима последния си филм в САЩ и напуска. Дори мисли, че "Светлините на рампата" ще е последният му филм изобщо. Периодът е най-трудният в кариерата му. Студената война е в разгара си, с "лов на вещици". Като чужденец с хуманни възгледи, Чаплин е мишена на политическо преследване. Америка се обръща срещу човека, когото някога е приела за свой идол. Времената се сменят. Филмът обаче не е последен, Чаплин продължава и снима своя отговор на Америка от Европа с "Един крал в Ню Йорк"

"Светлините на рампата" е за финала на една слава и чувството е "носталгия". Поводите са много и лични, свързани с любими хора - артисти, отхвърлени, забравени, отчаяни и липсващи в живота му и на сцената - баща му, починал едва 37-годишен от алкохол; майка му, полудяла от мизерия; Франк Тини, на когото се възхищава; Марселиньо в забрава, Кети Хели, с която се разделят, за да не се срещнат никога повече....

Самият Чаплин посочва, че за този филм е особено развълнуван от съдбата на Франк Тини - нюйоркски комедиен актьор, бохем, с голям импровизационен и поетичен талант. Спонтанен, забавен, но лековерен като дете, Тини спира да получава покани за участие и потъва в инерцията на малките удоволствия, най-вече с алкохол. Отхвърлен и безволев, той не намира сили и място на друга сцена и скоро сам напуска земния свят, но оставя светла следа на рампата.

"Светлините на рампата" е първият голям филм на Чаплин в дует с Бъстър Кийтън и последен за Една Първианс, негова дългогодишна партньорка. В главната женска роля е Клеър Блум, дублирана в балетните сцени от Мейса Хейдън от Нюйоркския балет, а в някои други - от съпругата на Чаплин, Уна. Сякаш за спомен и сбогуване с Америка във филма участва цялата фамилия Чаплин - Джералдин Чаплин, Чарлз - младши, Майкъл и Джоузефин Чаплин, Уна.

Но най-яркият спомен от "Светлините на рампата" е музиката, написана предварително и наградена 20 години по-късно с "Оскар" за най-добър оригинален саундтрак.

*Златна Романова

Charlie Chaplin Official