Танго за свободата

Танцът е аржентински, стъпките са международни, със стари колониални корени...Драма

Държава: Италия
Година: 2015
Времетраене: 97 минути
Танго за свободата
За продукцията

Режисьор: Алберто Негрин

В ролите: Алесандро Прециози, Росио Муньос Моралес, Джорджо Маркези, Симоне Гандолфо, Стефано Френи, Вероника Бито и др.

Филмът представя история от годините на Военната хунта в Аржентина, когато известна певица и някои представители на Италианското посолство се опитват да спасят повече хора - италианци и аржентинци.

На 24 март 1976 в Буенос Айрес e извършен преврат от крайнодесните. Президентът Изабела Перон е свалена от власт и в страната се установява военна диктатура с трима водещи генерали, един от които - Хорхе Рафаел Видела, е обявен за президент. Ситуацията е разглеждана като "процеса на национална реорганизация", "мръсната война" или "последната военна хунта", продължила в Аржентина до 1983. "Първата хунта" е в Чили още от 1810 и всички сходни събития по това време са свързани с войните на Наполеон Бонапарт.


Затова, век и половина по-късно, аржентинският сюжет в "Танго за свободата" напомня друг филм - "Черното огнивче", за аналогичния преврат в Чили от 1973 и за действията на посланика на Швеция, избрал да помага на всички - заблудени и преследвани от режима на Пиночет. Тези и други диктатури на картата през 60-те години на ХХ век се разиграват в пика на Студената война....

*Златна Романова

1 част

Аржентина, 1976. След преврат страната е в ръцете на военната хунта. Царят терор и репресии, много мъже, жени и младежи изчезват безследно. Певицата Анна Рибейро е не само красива, тя е известна певица и легенда в Аржентина. Марко е вицеконсул в Италианското посолство в Буенос Айрес и мечтае да стане консул в Амстердам. Най-близкият му приятел в посолството е Диего, сгоден за американката Фани, чийто родители са много богати.

Правителството заявява, че "човешките права ще се спазват и няма да има насилие срещу опозицията". Но не е така. Аржентинци с италиански произход търсят политическо убежище в посолството. Италианците очакват помощ, за да се приберат.

2 част


Известната певица Анна Рибейро се опитва да помогне на италианците и итало-аржентинците като се надява, че никой няма да й посегне, но се лъже. Управляващите не се съобразяват нито с политически имунитет, нито с известност. Сестра й е отвлечена, самата Анна – също. Директивата от Рим е да се избегне дипломатическа криза между Аржентина и Италия. Диего има тайни.

Марко получава назначение в Амстердам, но отказва да замине. Влиятелната Елена Ортига поема рискове, отказва се от любовта си и се бори за живота на друтите. Голямата любов между Марко и Анна изглежда обречена.

Акценти