Тайните на "Божия агнец"

Най-преследваната картина още не е цяла...

Държава: Белгия
Година: 2019
Времетраене: 30 минути
Тайните на "Божия агнец"
За продукцията

3-сериен документален филм

13 кражби, на 6 места, за 600 години - в цялост и на части, от 12 пана в композицията едно още липсва...

Всичко, което би могло да се случи с една картина, се пада на "Поклонението пред Божия агнец".

Гентският олтар е най-краденото произведение на изкуството.

Наполеон го краде, калвинистите едва не го изгарят, нацистите отчаяно го искат, а части от него липсват цели 80 години.

За шест века от създаването си Гентският олтар е подправян, ограбван, забраняван, цензуриран, преследван, продаван и препродаван. През Втората световна война Гьоринг го иска за частната си колекция, а Хитлер - за центъра на своя супермузей, което още повече пилее славата му, преди да бъде спасен от "миньори" или командоси-двойни агенти като във филма с Джордж Клуни "Забележителни мъже"....

Спорно е дали композицията е най-влиятелното произведение в живописта - счита се за първото най-голямо маслено платно, наситено с католически мистицизъм и обявено за "Азбука на християнството" - от Благовещението до саможертвата на Христос като Агнец пред Свещения Граал.

Полиптихът е завършен през 1432 от нидерландските художниции Хубер и Ян вай Ейк и се намира в Катедралата "Сент Баво" в Гент, Белгия. Има размерите на хамбар, тежи колкото слон и е най-желаният художествен обект в света. Централната тема е Спасението - въпреки че хората, обобщени с образите на Адам и Ева, са грешни, те ще бъдат спасени от Бог заради неговата безгранична любов, дори и да жертва сина си.

През 1934 едно от 12-те съставни платна в сюжета е откраднато и още липсва, а обирът и до днес не е разгадан. Кражбите от появата му до днес създават най-странната съдба на художествено произведение в историята.

От октомври 2012 Белгийското правителство участва с 80 процента в реставрационни дейности на три от платната в Гентския олтар, на стойност 1.5 милиона евро. Централният панел с Божия агнец е завършен на 31 декември 2019. 2020 е обявена за Година на братята Ван Ейк в цяла Фландрия, с множество проекти, посветени на художниците и техните творби, включително и голяма изложба на 8 реновирани пана от Божествения олтар, представени в Галерията за изящни изкуства в града.

*Златна Романова