"Човекът от Рангун" и "И това, ако е морал"

Парадокси с "двойния образ" и с "непростимата доброта"

Държава: България
Година: 1971, 1975
Времетраене: 50 минути
"Човекът от Рангун" и "И това, ако е морал"
За продукцията

"ЧОВЕКЪТ ОТ РАНГУН"

Театрална миниатюра

По пиесата на Ги Абекаси
Режисьор: Георги Аврамов
Оператор: Стефан Кебапчиев

В ролите: Рачко Ябанджиев (като Шарл Месоние), Любомир Киселички (двойникът), Антония Каракостова (секретарката Люсиен)Двойникът е изигран от "образа" в собствената си игра...

"Човекът от Рангун" е едноактна френска пиеса от Ги Абекаси за двойнствеността, подозрението и само/измамата.

СЮЖЕТ

Търговецът Шарл Месоние има посещение. Непознатият се представя като негов съименник и двойник. Той твърди, че животът на Шарл Месоние е огледален образ на неговия, като събитията при търговеца се случват с шест месеца закъснение, тъй като е роден половин година по-късно. Двойникът предупреждава Месоние, че в същия този ден, шест месеца по-рано, съпругата му го е напуснала, като е изтеглила всички пари от банката, а лекарят му е съобщил, че е неизлечимо болен.

Позвънил в дома си, търговецът установява, че съпругата му е заминала. Посетителят настоява да говори с лекаря на Месоние и му съобщава, че и той е обречен на скорошна смърт. Внушава на съкрушения търговец, че единственото, което му остава е да се самоубие. Месоние влиза в гардеробната и след миг прозвучава изстрел. На пръсти в кантората се прокрадва неговият съименник и се обажда на госпожа Месоние...

________________________________________________________

"И ТОВА, АКО Е МОРАЛ"

Театрална миниатюра

Сценарий: Васил Сотиров
Режисьор: Борислав Дионисиев
Оператор: Йордан Йорданов
Художник: Димитър Желев

В ролите: Хиндо Касимов, Живко Гарванов, Латинка Петрова, Зорка Димитрова, Златина Дончева, Милка Янакиева, Златка Златанова, Вели Чаушев

Четири жени не могат да преживеят щедростта на един и същи съпруг. Време е такава "непростима доброта" да бъде наказана...

СЮЖЕТ

В съдебната зала се гледа дело срещу техника Захари Генчев, собственик на работилница за електроуреди. Съдията го обвинява в "морално разложение" - четирите му съпруги са починали при "мистериозни" обстоятелства, а сега той има намерение да се жени за пети път. Подсъдимият прави самопризнания:

За първата си съпруга се жени, след като поправя повредената й ютия, но не приема тя да му плати за извършения ремонт. В работилничката идва и друг мъж за поправка на пералня, а Захари му определя нищожната цена от 48 стотинки за услугата. Жена му подслушва разговора между двамата и умира на стълбището от изненада.

Следващата клиентка е втората му съпруга. Уведомява я, че е пуснал в апартамента си студенти под наем. Когато тя решава да събере наема, Захари категорично забранява да се вземат пари от бедните младежи. И тя получава сърдечен удар.

Третата му съпруга пак е клиентка, на която отново отказва пари за поправка на електроуред. Тя също умира от разрив на сърцето, когато научава, че Захари дава пари назаем, без да се връщат.

И четвъртата му съпруга умира при същите обстоятелства.

Съдията е възмутен от "непростимата доброта" на Захари и призовава съдебните заседатели да го "порицаят и осъдят" поради "липса на морал".

Акценти