Телевизионен театър: "Човекът от Рангун" и "И това, ако е морал"

Парадокси с "Двойния образ" и с "Непростимата доброта" в "Човекът от Рангун" и "И това, ако е морал"Театрални миниатюри

Държава: България
Година: 1971, 1975
Времетраене: 50 минути
За продукцията

ЧОВЕКЪТ ОТ РАНГУН


Двойникът е изигран от "образа" в собствената си игра...

По пиесата на Ги Абекаси

Режисьор: Георги Аврамов

Оператор: Стефан Кебапчиев

В ролите: Рачко Ябанджиев /като Шарл Месоние/, Любомир Киселички /двойникът/, Антония Каракостова /секретарката Люсиен/

"Човекът от Рангун" е едноактна френска пиеса от Ги Абекаси за двойнствеността, подозрението и само/измамата.

Търговецът Шарл Месоние има посещение. Непознатият се представя като негов съименник и двойник. Той твърди, че животът на Шарл Месоние е огледален образ на неговия, като събитията в живота на търговеца идват с шест месеца закъснение, тъй като е роден половин година по-късно. Двойникът предупреждава Месоние, че в същия този ден, шест месеца по-рано, съпругата му го е напуснала, като е изтеглила всички пари от банката, а лекарят му е съобщил, че е неизлечимо болен.

Позвънил в дома си, търговецът установява, че съпругата му е заминала. Посетителят настоява да говори с лекаря на Месоние и му съобщава, че и той е обречен на скорошна смърт. Внушава на съкрушения търговец, че единственото, което му остава е да се самоубие. Месоние влиза в гардеробната и след миг прозвучава изстрел. На пръсти в кантората се прокрадва неговият съименник и се обажда на госпожа Месоние


И ТОВА, АКО Е МОРАЛ


Четири жени не могат да преживеят щедростта на един и същи съпруг. Време е такава "непростима доброта" да бъде "осъдена"

Сценарий: Васил Сотиров

Режисьор: Борислав Дионисиев

Оператор: Йордан Йорданов

Художник: Димитър Желев

В ролите: Хиндо Касимов, Живко Гарванов, Латинка Петрова, Зорка Димитрова, Златина Дончева, Милка Янакиева, Златка Златанова, Вели Чаушев

Осъден за опростени чужди дългове и сметки

В съдебната зала се гледа дело срещу техника Захари Генчев, собственик на работилница за електроуреди. Съдията го обвинява в "морално разложение" - четирите му съпруги са починали при "мистериозни" обстоятелства, а сега той има намерение да се жени за пети път. Подсъдимият прави самопризнания:

За първата си съпруга се жени, след като поправя повредената й ютия, но не приема тя да му плати за извършения ремонт. В работилничката идва и друг - мъж за поправка на пералня, а Захари му определя нищожната цена от 48 стотинки за услугата. Жена му подслушва разговора между двамата и умира на стълбището от изненада.

Следващата клиентка е втората му съпруга. Уведомява я, че е пуснал в апартамента си студенти под наем. Когато тя решава да събере наема, Захари категорично забранява да се вземат пари от бедните младежи. И тя получава сърдечен удар.

Третата му съпруга пак е клиентка, на която отново отказва пари за поправка на електроуред. Тя също умира от разрив на сърцето, когато научава, че Захари дава пари назаем, без да се връщат.

И четвъртата му съпруга умира при същите обстоятелства.

Съдията е възмутен от "непростимата доброта" на бай Захари и призовава съдебните заседатели да го "порицаят и осъдят" поради "липса на морал".