Телевизионен театър: "Заповед за убийство"

Търси се престъпник! Някой, който да извърши "невъзможното". Отплатата ще бъде знанието, че животът на една друга планета зависи от способността му да го направи...Ретро-футуристична пиеса

Държава: България
Година: 1968
Времетраене: 64 минути
За продукцията

По разказ на Робърт Шекли

Режисьор: Роза Янева

Оператор: Анастас Хитров

В ролите: Георги Калоянчев, Григор Вачков, Татяна Лолова, Хиндо Касимов, Никола Анастасов, Константин Коцев, Саркиз Мухибян

"ХХІ век е и те притежават лиценз да убиват!", това е завръзката в един от сюжетите на Робърт Шекли /1928-2005/ - американски автор на футуристични разкази и романи с ироничен ретро-визионерски вкус. "Тайно назначение" е разказът, адаптиран в постановката "Заповед за убийство".

Робърт Шекли е цитиран за вдъхновитeл на романа "Пътешествие на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс, което авторът му отрича.

По произведения на Шекли са снимани италианският филм "Десетата жертва" /1965, с Марчело Мастрояни и Урсула Андерс/ и френският филм "Награда за опасността" / 1983, с Мишел Пиколи/. Автор е на над 20 романа и около 400 разказа, сред които "Цивилизованата държава" /1960/, "Пътуване отвъд утре" , "Обръщане на съзнанието" /1966/, "Измерение на чудесата"/1968/. Четири от романите му са екранизирани. През 80-те години работи като литературен редактор на "Омни мегазин". Последните му творби са издадени в сборник "Неприлични истории".

Ретро-футуристична радио драма

Разказът за първи път звучи в "Хикс минус Едно" /X Minus One, Old Time Radio/ - серийно предаване за радио драма от 1955 до 1958, конкурентно на "Измерение Хикс" на NBC . В ефира се изпълнява радио театър по произведения на известни писатели-фантасти - Рей Бредбъри, Филип.К. Дик, Робърт Хайнлайн, Тиъдър Стърджън, Айзък Азимов, Джордж Лефъртс, Фриц Лайбер и др.

Програмата започва с обратно броене преди излитане: "Хикс минус 5,4,3,2 до..."Хикс минус Едно". Следва заповед за "Изстрел"/Fire!/, от който излитат истории за бъдещето, които някога са се случвали и ще се случат, защото това е Ретрофантастика.

Земята има своя отдалечена колония на планета, наречена Ню Делауеър, откъсната повече от 200 години. За късмет или за нещастие, след 2 века тишина, междупланетното радио съобщава, че на официално посещение ще пристигне представител на Земята, за да провери как се спазват земните традиции в планетарната колония. За целта на Делауеър трябва да направят всичко така, както е на Земята, за да се почувства земният човек като "у дома си".

На всеки от колонията е разпределена съответна социална роля, характерна за земното общество.

Набързо са построени малко червено училище и малка бяла църква. Издигнат е основен предупреждаващ надпис: "Забранено за извънземни в границите на града". Кметът разпределя длъжности и набързо пише някакви закони. Проблемът е, че тук живеят хора, които не познават човешките пороци. При тях няма кражби, лъжи, убийства... Затова най-трудно е с шефа на полицията.

За неговата роля липсва престъпник. Какво точно означава това на тази планета не знаят, но със Заповед е назначен Престъпник и това е началото на невъзможния земен живот на друга планета...

Златна Романова


Акценти