Тематично предаване - бекон - Бързо, лесно, вкусно - 10 февруари 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 10.02.2014
САЛАТА СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ, ГРАХ И БЕКОН
Нужните продукти:
4 филии бекон
1 с.л. зехтин
2 глави лук шалот или 1/2 глава червен лук
2 скилидки чесън
200 г замразен кръгъл зелен фасул
200 г замразен грах
сол и пипер
сусам
За Тай дресинга:
1 с.л. соев сос
1 с.л. рибен сос
1 с.л. оризов или бял оцет
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. лют червен пипер на люспи
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна и ги запържете в тиган със зехтин. Добавете нарязан на тънко бекон. За дресинга смесете лют червен пипер, соев сос, рибен сос, оцет, кафява захар. В купа сложете дресинга и добавете задушените лук, чесън и бекон. Потопете граха и зеления фасул за 4-5 мин. във вряща вода, след това в ледена вода за кратко. Отцедете ги и ги сложете в купата. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте салатата. Поръсете със сусам и сервирайте с парчета препечен бекон отгоре.
СУПА С БЕКОН И ПЕЧЕНИ КАРТОФИ
Нужните продукти:
600 г изпечени картофи
400 мл пилешки бульон
450 мл сметана
50 г масло
1 малка глава лук
4 парчета бекон
твърдо сирене, чедър или друго
сол и черен пипер
стрък салвия
Начин на приготвяне:
Нарежете бекона и лука. В тиган с масло сложете стрък салвия, след като си пусне аромата и я извадете. В това масло запържете бекона и лука. Изпечете картофите и ги сложете във врящ пилешки бульон. Оставете ги да поврат и след това ги пасирайте, но не до гладкост, а да се усещат парченца. Добавете към тях сметана, сол и черен пипер. В чиния сложете от супата, отгоре от задушения лук с бекон и поръсете с настъргано твърдо сирене.
ПЕЧЕНА ПАСТА СЪС СПАНАК И БЕКОН
Нужните продукти:
3 чаши паста – мидички или друга
4 чаши листа от пресен спанак
4 слайса бекон
1 глава лук
2 с.л. брашно
2 чаши мляко
2 чаши кашкавал или пармезан
Начин на приготвяне:
Сварете пастата в подсолена вода до ал денте. След като я отцедите добавете към нея спанака и зехтин, и разбъркайте. Нарежете бекона и лука и ги запържете в зехтин, докато лука омекне. Извадете ги от тигана, като оставите мазнината в него. Добавете още зехтин, сложете брашно и го запържете. Добавяйте постепенно топло мляко, до получването на сос бешамел. Сложете в соса половината от настъргания кашкавал и бъркайте докато се разтопи. Добавете лука и бекона към пастата, полейте със соса и разбъркайте. Изсипете всичко в тавичка. Поръсете с останалия кашкавал. Печете около 20 мин. или докато кашкавала се разтопи и запече заедно с пастата.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News