Тематично предаване за кафявата захар - Бързо, лесно, вкусно - 4 февруари 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 04.02.2014
ЗИМЕН КРЪМБЪЛ С КАФЯВА ЗАХАР
Нужните продукти:
4 круши
250 г сушени сини сливи
100 мл ром
50 г кафява захар мусковадо
85 г масло
175 г брашно
75 г кафява захар демерара
50 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Накиснете сливите в загрятия ром и ги оставете за около 1ч. Обелете и нарежете крушите . Заедно с нарязаните сини сливи ги сложете в тенджера прибавете кафявата захар мусковадо и част от рома, в което са киснали сливите. В това време смесете брашното с маслото, до получаването на трохи. Прибавете захарта демерара и бадемите. Разпределете плодовата смес в персонални порцеланови купички и отгоре разпределете трохите. Пече се в предварително загрята на 190 C фурна за около 20 мин.
МЛЕЧЕН ПУДИНГ С КИНОА, МАНГО И АНАНАС
Нужните продукти:
3-3 1/2 чаши прясно мляко
1/4 чаша кафява захар мусковадо
1 чаша киноа
манго
ананас
кафява захар демерара
пръчка ванилия
ром
Начин на приготвяне:
Сожете млякото и захарта мусковадо в тенджера на котлона, щом започне да ври и захарта се разтопи, изсипете киноата и намалете огъня. Варете около 20 мин, докато сместа се сгъсти, като често разбърквате, за да не залепне. В това време нарежете мангото и ананаса на кубчета и ги карамелизирайте с кафявата захар демерара и ванилията. По желание добавете малко ром. Гототвата млечна смес изсипете в чаши или купички и оставете да се охлади, най-добре в хладилник. Гарнирайте пудинга с карамелизираните плодове и кокосови стърготини по желание.
МАРИНОВАН СВИНСКИ КОТЛЕТ СЪС СЛАДКО-КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Нужните продукти:
свински котлет с кокал
За маслото:
краве масло
2 с.л. соев сос
сусамово олио
кафява захар
ром
лимонов сок
портокалов сок
кори от лимон и портокал
черен пипер
За гарнитурата:
прясно зеле
зехтин
кафява захар
лимонов сок
кимион на зърна
сол
Начин на приготвяне:
Поръсете котлета с черен пипер и сол и го изпечете. Намажете го с малко зехтин. В купа на вода баня сложете да омекне масло. Добавете към него кафява захар, соев сос, малко ром, сусамово олио, настъргани кори от портокал и лимон и сока от тях. Оставете маслото да се разтопи и всичко да се смеси. След това го замразете в камерата. Нарежете зелето на ситно. Намачкайте го със сол и го сложете да омекне в кошница на пара за 4-5 мин. След това го прехвърлете в тиган и добавете зехтин, кафява захар, лимонов сок и кимион. Сервирайте изпечения котлет върху гарнитура от зеле и сложете върху него от замразеното масло да се разтопи и да го овкуси.