Тематично предаване за кисело зеле - Бързо, лесно, вкусно - 30 януари 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 30.01.2014
Днешното издание на "Бързо, лесно, вкусно" е посветено на ястията с кисело зеле.
ПИДЕ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И КАЙМА – турска рецепта
Нужните продукти за 2-3 пидета:
Продукти за тестото:
1 с.л. суха мая
1 чаша топло мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйца
3 с.л. зехтин
3 и ½ чаши брашно
Продукти за пълнежа:
280 г смляно говеждо месо
200 г кисело зеле
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. масло или олио
1/2 ч.л. кимион
черен и червен пипер
сол
пресен магданоз
прясна мента или джоджен
люта чушка
1 домат на кубчета
1 чаша настърган кашкавал
2 яйца
Начин на приготвяне:
Разтворете маята е топлото мляко и замесете еластично тесто от изброените продукти. Оставете го за 30 мин. да втаса. През това време направете плънката като в тиган с масло запържите каймата. Добавете наситнени лук, чесън, магданоз, люта чушка, кисело зеле, кимион, черен и червен пипер, сол и мента. Оформете част от тестото като лодка и сложете отгоре от плънката. Завийте го по краищата, така че да се получи борд и полейте с разбито яйце и настърган кашкавал. Поръсете с кубчета домат. Печете пилето във фурна на 200 C около 25 мин. или до хващане на златисто-кафяв загар на тестото. Разрежете го хоризонтално на 8 парчета и сервирайте.
КУЛЕБЯКА С КИСЕЛО ЗЕЛЕ – руска рецепта
Нужните продукти за тестото:
2 и 1/2 чаши брашно
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
180 г масло, нарязано на кубчета
7 с.л. свинска мас
1 с.л. ябълков оцет
5 - 7 с.л. ледена вода
1 жълтък за намазване
За пълнежа:
1 малка кисела зелка
Пилешко месо, заедно с бъльона
1 с.л. мас или масло
1 глава лук, наситен
5 твърдо сварени яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
Пресен копър, наситнен
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете брашното и останалите продукти за тестото. Увийте го в пластик фолио и го приберете в хладилник за 2 часа. Сложете зелето да ври заедно с пилешкото, като го оставите да се редуцира на тих огън, докато почти остане без течност. Загрейте маслото и маста в голям тиган. Сложете лука да се запържи, след това добавете зелето с пилешкото. След като плънката е готова я оставете малко да поизстине. Отделете белтъците на сварените яйца и ги нарежете. Добавете ги към плънката. Овкусете със сол и пипер и добавете наситнен копър. Жълтъците от яйцата намачкайте и сложете в плънката, за да я сгъстят допълнително. Облепете тавичка с една част от разточеното тесто. Изсипете върху него плънката. От другата част на тестото разточете кора и я сложете върху плънката, като намажете по краищата с разбит жълтък, за да се залепят двете теста. Притиснете хубаво краищата отстрани. Намажете отгоре със жълтък и изрежете в средата дупка, за да може да излиза парата. Печете на 180 C около 40 минути, докато кората отгоре хване загар . Оставете за 15 мин да се охлади преди да нарежете.
САНДВИЧ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И НАДЕНИЧКИ – немска рецепта
Нужните продукти:
1 чаша варено кисело зеле
200 г пушена наденица братвурст
Ким на зърна
Олио
Питки за сандвичи
Масло
кашкавал
за сервирането:
кисели краставички
червен лук
горчица
картофена салата с оцет и копър
Начин на приготвяне:
В тиган с малко олио сложете ким за се запържи. Добавете зелето. В друг тиган разтопете масло и в него запържете нарязана наденицата. След това я извадете и в същия тиган запържете питката, разрязана на две. Върху питката сложете от зелето с наденица и нарязан на парчета кашкавал. Сложете сандвича на барбекю или фурна да се запече. Сервирайте го с картофена салата, нарязан червен лук, кисели краставички и горчица.