Ти, който си на небето

Една тъжна и истинна история за невидимите висини на Човешкия дух

Държава: България
Година: 1989
Времетраене: 102 минути
Ти, който си на небето
За продукцията

По романа на Виктор Пасков - "Балада за Георг Хених"

Сценарий: Виктор Пасков
Режисьор: Дочо Боджаков
Оператор: Иван Варимезов
Музика: Божидар Петков
Художник: Костадин Русаков


В главните роли: Йозеф Кронер и Боян Ковачев

С участието на: Любен Чаталов, Лили Върбанова, Пламен Сираков, Румен Трайков, Андраш Кончалиев, Калин Арсов, Пенка Цицелкова, Ана-Мария Радичкова и др.

Една тъжна и истинна история за невидимите висини на Човешкия дух

"Балада за Георг Хених" на Виктор Пасков е най-продаваният български роман в чужбина, преведен на почти всички езици в Европа, спечелил Голямата награда за чуждестранна литература от Салона на книгата в Бордо, Франция.

Историята е биографична: "Музиката беше преди литературата."Още когато бях на пет години, ми донесоха една цигулка осминка, направена от Георг Хених - истинският герой от моята "Балада за Георг Хених". Тогава нямаше и още няма подобни цигулки, най-малката бе четвъртинка. Бе направена по поръчка точно за мен. Любопитното е, че неотдавна се появи един наш лютиер, присъствал на концерт на съпругата ми Пенка Паскова, който сподели с нас, че неотдавна в ръцете му попаднала точно тази осминка, дело на Хених. Той я дал на някакво семейство в Израел, за да се учи тяхното дете на нея. Обеща, че ще направи всичко възможно, за да я вземе обратно и да я върне на първия й собственик, заради когото е специално направена" /Виктор Пасков в интервю/

Словашкият актьор Йозеф Кронер печели "Оскар" през 1966г. за филма "Магазин на главната улица". За главната роля в "Ти, който си на небето" е номиниран с Европейската награда "Феликс" за "високо актьорско постижение" и отличен с Наградата за мъжка роля на Фестивала на българския игрален филм в София, 1990.

"Ти, който си на небето" е избран от Съюза на българските филмови дейци за най-добър български игрален филм през периода 1990 - 1993г.

50-те години на ХХ век. Старият майстор на цигулки - чехът Георг Хених, преживява последните дни от живота си в приземния етаж на стара къща в София. Самотен и забравен от всички, основателят на Българската лютиерска школа среща своя последен ученик - малкия цигулар Виктор.

Любознателното момче обича да ходи при стария майстор, да слуша спомените му и приказките за Господ, които той му разказва. Бащата на Виктор е готов да помогне на музиканта с "неуредени" документи и да отдели някакви пари, за да не отиде в старчески дом.

Чешкият лютиер разкрива прекрасния свят на музиката, нежността и добротата пред талантливо чувствително дете, независимо от страшната нищета на материалния свят, който ги заобикаля....