Тихият беглец

Мечтата за тишина е непоносима, когато се сбъдва...

Държава: България
Година: 1972
Времетраене: 70 минути
Тихият беглец
За продукцията

Трагикомедия

Сценарий: Емил Манов
Режисьор: Петър Василев
Оператор: Цанчо Цанчев
Музика: Димитър Вълчев
Художник: Доньо Донев

В ролите: Константин Коцев, Жоржета Чакърова, Валентина Борисова, Живко Гарванов, Магда Колчакова, Нейчо Попов, Лора Керанова, Димитър Панов и др.

Ерген търси уединение на различни места и когато го открива, разбира, че не може да понесе толкова голямо... спокойствие

ФИЛМЪТ

Гошо Калимански е стар ерген и касиер в столично учреждение. Уличният шум го влудява, машините и колегите му в стаята - също. Един ден, подлуден от врявата, той изхвърля служебните пари през прозореца и хуква с крясъци по улицата. Вкаран е в психиатрия, където професор го измъчва с глад, клизми и инжекции. След изписването на Калимански, колегите му го отвеждат в нова квартира. Там заспалият Гошо е събуден от разпра на съседите, после отдолу долита и силен звук от пиано. Изнервеният мъж излиза да се кара и така се запознава със съседката си Звезда. На сутринта, уморен от безсънната нощ, мъченикът е събуден от грохота на мотоциклет. Това прелива чашата на търпението и Калимански решава да замине на екскурзия.

В шумния автобус той среща Звезда, която заминава в командировка. Самият Гошо се озовава в затънтено село, където наема квартира. Но и там тишината се оказва мираж. Цяла нощ нещастният търсач на спокойствие е измъчван от кучешки лай, рано сутринта е разбуден от кукуригане на петел, после бодро изгърмява радиоточка. Ужасен, Гошо побягва из планината. После попада на път със строителни работници, които го мислят, че е някой началник, тръгнал на инспекция, и прилежно го напояват с ракия.

Пияният Калимански заспива на планинска поляна и е открит от Звезда, която се грижи за него. Изкарал два дни сам сред природата, Гошо усеща, че започва да полудява и с радост се връща в своя панелен дом с мечтата да се ожени...

Акценти