"Трагедията на доктор Фауст" и "Две тъжни истории за любовта"

"Продадената душа" и "Бедността на сърцето" - две кратки истории за човешката наивност, страх и раболепие

Държава: България
Година: 1970-71
Времетраене: 56 минути
"Трагедията на доктор Фауст" и "Две тъжни истории за любовта"
За продукцията

Театрални миниатюри

ТРАГЕДИЯТА НА ДОКТОР ФАУСТ

По пиеса на Кристофър Марлоу

Режисьор: Павел Павлов

Оператор: Алеко Кузов

В ролите: Иван Кондов, Николай Бинев, Илка Зафилова, Жана Стоянович, Виолета Бахчеванова, Жоржета Чакърова, Домна Ганева

Роден в една година с Шекспир и творил в същия ХVІ век на Елизабетинската епоха, английският драматург Кристофър Марлоу е подозиран от изследователи за автор на Шекспировите пиеси, но без доказателства. Пиесата му "Трагическата история за живота и смъртта на доктор Фауст" била поставена за първи път на Лондонска сцена и представяла легендата за борбата между Ангела и Дявола през изпитанието на учен, който, жаден за знание, с цел власт, бил готов да продаде душата си. Разиграващото се на сцената предизвиквало бурни и неконтролируеми реакции в публиката. Пиесата, наричана "проклетата", приключвала с анатемата на Христос: "Свърши се".

Доктор Йохан Фауст е известен учен-алхимик, постигнал съвършенство във всяка област на науката. Въпреки това той е сигурен, че има още много неща, които не знае, а краткият му човешки живот не ще позволи да научи всичко. В пристъп на гняв, той се отрича от Бога и призовава Сатаната. На това се отзовава Мефистофел, дясната ръка на Принца на мрака. Той успява да изкуши Фауст и го убеждава да подпише с кръв документ, с който предава душата си на злото.

Ученият доктор пренебрегва увещанията на ангелите. Следват четиридесет години, през които Фауст изучава непознатите му природни и езотерични тайни. През последната година той с ужас разбира какво е направил, че нищо не е постигнал и само е бил използван. Уплашен, Фауст призовава отново Мефистофел и го моли да разтрогне договора. На разговора им присъства старица, която казва на Фауст, че постъпва правилно.

Мефистофел разбира, че е на път да изгуби душата на доктора и го заплашва с най-страшни адски мъки, ако не прокълне старицата. Фауст изпълнява заповедта на Мефистофел и пада гръм.... Фауст е проклел Ангел, Мефистофел взима душата на доктора. "Свърши се!"...

ДВЕ ТЪЖНИ ИСТОРИИ ЗА ЛЮБОВТА

По Антон Павлович Чехов

Режисьор: Галина Вълчева

Оператор: Христо Обрешков

В ролите: Виолета Гиндева, Апостол Карамитев, Любомир Кабакчиев, Росица Данаилова

ХIХ век, Русия. Две драматични миниатюри по Антон Павлович Чехов

Първа миниатюра

Младият статистик Иван Алексеевич Огнев прекарва лятото в Н-ската околия. Той е чест гост в имението на Кузнецови и искрено вярва, че ако всички хора са като тях, животът би бил истински празник. Огнев често се разхожда и води дълги разговори с дъщерята на домакините Вера Гавриловна. Настъпва есента, време е Иван Алексеевич да се връща в Петербург. Огнев се сбогува с летните си приятели, нетърпелив час по-скоро да тръгне за големия град. Странно мълчалива и разстроена, Вера изведнъж прекъсва веселото му бърборене и признава на Огнев любовта си. Неспособен да отговори на чувствата й, младият мъж започва да философства за смисъла на щастието и споделената любов. Нещастна от отговора му, Вера засрамено побягва.

Втора миниатюра

Край камината, седнала срещу своя бивш кандидат за женитба Пьотър Сергеевич, застаряващата Наталия Сергеевна прави равносметка на живота си. Тя с носталгия си спомня за онзи щастлив летен ден преди девет години, когато бедният дяконски син Пьотър й признава любовта си, ясно съзнаващ невъзможността за брак с богатата знатна девойка. Годините минават, Пьотър Сергеевич е непрекъснат гост в дома й, но така и не намира сили да се опълчи срещу господстващите норми. Наталия осъзнава, че той се е превърнал в ленив несретник, безропотно приел съдбата си. Единственият катарзис за жадното за любов сърце остават сълзите.