Треска за злато

Приключението започва там, където мечтите пълзят в кошмар, достоен да си изядеш обувките...

Държава: САЩ
Година: 1925
Времетраене: 58 минути
Треска за злато
За продукцията

Трагикомедия

Сценарист и режисьор: Чарлз Чаплин

Музика: Чарлз Чаплин

В ролите: Чарли Чаплин, Джорджия Хейл, Мак Суейн, Хенри Бергман, Малкълм Уейт, Джоан Лауел, Хайни Конклин, Албърт Остин, Алан Гарсия, Том Ууд, Стенли Джей Станфорд

Авантюристът, Беглецът, Танцьорката и Скитникът - състезанието за богат живот започва с "Треска" в Клондайк

"Треска за злато" е съвършената комедия и любимата на самия Чаплин. Идеята му идва, когато вижда снимки от "Златната треска" в Клондайк през 1896. Артистът е шокиран от бекрайната тълпа златотърсачи, пълзящи по склоновете на Чилкут Пас /на границата между Скалистите планини в Аляска и Британска Колумбия в Канада/.

"Снежната стъпка" се превръща в "златната стълба" към богатството и гибелта. По същото време Чаплин чете и книга за ужасна трагедия от 1846, известна в историята като "Донорското парти" или "Мигрантското угощение" - за група американски пионери, мигранти от Средния Запад към Калифорния, които прекарали зимата на 1846-47 в снежен капан на планината Сиера Невада - от глад и студ били принудени да изядат мокасините си и телата на мъртвите другари, за да оцелеят. Двете истории се събират в сценария на "Треска за злато"

"Запомнете този филм!"

Днес филмът е признат за най-оригиналния филм на Чаплин и въпреки променливото отношение до края на живота си Чаплин заявява, че "от всичките му филми, той би искал, този да бъде запомнен!".

Чаплин снима в дома си и в специално декорирано студио в Холивуд, с всички модерни технологии, дори за изкуствен сняг. В този трагикомичен сюжет е изпълнен култовият "Танц на хлебчетата".

"Треска за злато" е първият от немите филми на Чаплин, който е реставриран с нов звук - композиторът Чаплин добавя оркестров запис на музиката и замества надписите, поясняващи действието, със свой задкадров глас.

Както често се случва по време на снимки, той отново има романтична връзка и брачни изненади, в резултат на което финалната целувка с Джорджия Хейл е заменена с хващане за ръце.

Сюжетът

Внимателен, спокоен и вежлив Скитник търси късмета си в златните мини на Клондайк наред с други ентусиасти. Тълпата се катери по снежните склонове и поема глътки в набързо откритите барове.

Всеки тръпне в очакване на златната жила. Колкото по-високо в се издигат, толкова по-малко остават хората и средствата. Така цялото спокойствие на Скитника изчезва, когато на голяма височина среща друг златотърсач, вече собственик на златна мина. Двамата трябва да делят подслон в снежната пустош.. Успелият авантюрист често "вижда" Скитника като "кокошка" и обезумял от глад се нахвърля, за да го изяде, придобил за жертвата образа на голяма "кафява мечка".

През малкото светли мигове изплува спомена за красива танцьорка, в компанията на други изгубени златотърсачи.

В тази странна кошмарна поезия витае ужасът от неконтролируемата човешка алчност, способна да превърне насъщното в нещо друго, само и само "хищникът" да оцелее, дори и да не забогатее...

В гладната "Треска за злато" всичко се яде - подметките са пържоли, връзките са спагети, а дървените хлебчета се превръщат в чудни балетни пантофки....

*Златна Романова

Charlie Chaplin official