Трябва ли да има промени в състава на ЦИК и изборното законодателство?

Трябва ли да има промени в състава на ЦИК и изборното законодателство?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в предаването „Референдум“ "Алфа рисърч" тества обществените нагласи с въпроса: „Според вас са необходими промени по-скоро в Изборния кодекс, по-скоро в ЦИК, или не са необходими“. В дискусията участваха депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, депутатът от БСП Валери Жаблянов, Четин Казак от ДПС, депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, депутатът от ПГ на ПФ Емил Димитров.

АтанасоваЦИК е независим орган, но е избран от политиците. Неговият състав е гласуван и от Народното събрание, и действа съгласно Изборния кодекс, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Централната избирателна комисия в своя член 76 съгласно Изборния кодекс има правомощия да назначава Общинските избирателни комисии, но в численост, определен от самия Изборен кодекс, добави Атанасова. Тук липсва не само представител на ЦИК, липсва и основният виновник за този Изборен кодекс – г-жа Мая Манолова, поясни тя.

Валери ЖабляновИзборният процес не е приключил, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов. В София имаме резултат в седем района, в 17 други кметовете ще се избират в неделя. Над 100 са балотажите в общините в страната, посочи той. По думите му в изборното законодателство са налице редица пропуски, които няма как да уредят всички детайли на едни избори. „Когато на една власт, която смята за себе си всичко най-хубаво, не е в състояние да проведе изборите й е виновна опозицията, тогава тази държава е тръгнала в много неприятна посока“, каза червеният депутат.

Петър СлавовДепутатът от Реформаторския блок Петър Славов се извини на членовете на Секционните избирателни комисии, които повече от 24 часа са ангажирани в предаването на бюлетините и изборните книжа в зала "Арена Армеец". „Тези хора на практика изнесоха на гърба си изборния процес при сбъркана процедура и много лоша организация“, каза той, като предложи да им се заплати допълнително. Депутатът апелира към Министерския съвет, общините и Общинските избирателни комисии да предприемат нужните действия за балотажа в неделя. Ако имаше електронно гласуване, както над 70 % от хората казаха, че искат, вероятно нямаше да се случи това нещо, посочи Славов.

Четин КазакОсновният проблем, според депутата от ДПС Четин Казак, се крие в изборното законодателство, което прави работата на изборната администрация абсолютно непосилна. Той смята, че основната организация по изборния процес в София се е провалила. „Когато говорим за проблемите в Изборния кодекс, искрено се надявам да не си прехвърляме топката един на друг, а наистина да погледнем реалността – а тя е, че беше пропуснат период от време през тази година да се преразгледат проблемите“, коментира Казак. Изпълнителната комисия на ГЕРБ още през пролетта взе решение да не пипа Изборния кодекс, въпреки явните проблеми и недостатъци в него, добави депутатът от ДПС.

Емил ДимитровНе може общини като Видин, която има 40 хил. избиратели, и София с милион и 100 хил., да имат по една Общинска избирателна комисия, посочи Емил Димитров. Той предложи в София да има 24 Общински избирателни комисии, в Пловдив – 6, във Варна – 4. „Не може един „Люлин“, който има 220 хил. жители, да няма секция, а един окръг с 40 хил. да има“, каза Димитров. Усилията, нервите, които членовете на Секционните избирателни комисии положиха и преживяха през тези дни, са несравними. Заплатите, които загубиха, работата, на която не са се явили, всичко това не трябваше да се случва, обясни депутатът от ПГ на ПФ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад