Цахес

Вълшебствата невинаги помагатПриказна комедия

Държава: България
Година: 2010
Времетраене: 130 минути
За продукцията

Сценарий: Христо Ганев

Режисьор: Анри Кулев

Оператор: Светлана Ганева

Музика: Стефан Димитров

В ролите: Стоян Алексиев, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Виолета Марковска, Емил Кожтев, Явор Бахаров, Пламен Димитров, Ивайло Христов, Мая Новоселска, Христо Мутафчиев, Малин Кръстев и др.

Вълшебствата невинаги помагат особено когато не съвпадат с пътя на Природата и нейните закони

Хофманови герои оживяват в една стара книжарница и разказват вечната история от миналото досега - за вредата от фалшивите дарби и победата на Духа в естествената сила.

В голям съвременен град, сред бетон и стъкло, по чудо е оцеляла малка антикварна книжарничка. Собственикът и неколцината верни посетители напомнят на някои Хофманови герои. Действието се пренася от наши дни в миналото и обратно - в паралелни светове между реалното и вълшебното. Състрадателната фея Розабел подарява на малкия нещастен Цахес три вълшебни червени косъма, а с тях и чудното свойство да бъде харесван и да му се приписват всички добри дела, свършени от хората около него.

Това може да обърка много неща в княжеството на младия княз Пафнуциус, като любовта между студената Балтазар и прекрасната Кандида, дъщеря на професор Терпин или кариерата на младия Пулхер, или живота на министъра на външните работи Барон фон Мондщайн. Но слава богу, Духът на Просвещението още не е успял да прогони от княжеството всички феи и магьосници.

Великият маг доктор Алпанус в една професионална (и любовна) битка сразява феята Розабел и възстановява естествения ход на нещата, защото всичко трябва да се развива по пътя, начертан от Природата.

Акценти