Цар и водопроводчик

Царска разплата за рядък майсторлък

Държава: България
Година: 1974
Времетраене: 56 минути
Цар и водопроводчик
За продукцията

Телевизионна постановка

Буфоопера от Димитър Вълчев

Режисьор: Николай Петков

Оператор: Иван Райнов

Музика: Димитър Вълчев

Либрето: Георги Ивчев, Георги Христов, Любомир Пеевски

В ролите: Васил Попов, Татяна Лолова, Константин Коцев, Коста Карагеоргиев, Лъчезар Стоянов, Ангел Георгиев, Климент Денчев, Илия Добрев и др.

Сатиричната буфоопера - в три действия, прозвучава в ефира на БНР през 1970г. Балкантон издава музиката на плоча, после БНТ я адаптира в телевизионен театър, дори радио БиБиСи я представя през 70-те години, когато често включва предавания на БНР в програмите си. После излъчването й се преустановява, а оригиналната партитура мистериозно изчезва от архива на радиото. През 2010г., в чест на 40 години от премиерата и 75 години БНР, спектакълът е поставен в римейк от режисьора и музиковед Румен Цонев, със студенти от НБУ.

Дворецът на цар Дроздобрад. Докато първата придворна дама очаква тайна любовна среща с началника на стражата, в царската спалня се спуква тръба и иззад венецианския гоблен шурва вода.

Придворната дама с атлазен парцал събира водата в златен леген. Любовникът й пристига, събува ботуши и започва с тях да гребе. Дворецът се наводнява и никой не може да спре аварията. В този момент Царят се връща от път и заповядва спешно да намерят водопроводчик. Докато в двореца цари паника, водопроводчикът си брои жълтиците и не обръща никакво внимание на царските пратеници.

Накрая идва и самият цар, който пада на колене пред майстора. Водопроводчикът се замисля, чак когато му обещават скъпоценни дарове. Повредата е отстранена. В двореца започва пир, придворните са спасени, а Царят е съкрушен - за муфа от цол и половина той е заплатил с три четвърти от царството си...

Акценти