Цариградски разговори с Тончо Жечев

Съдбоносните събития в един град на 2000 години - от краха на Византия и началото на друга война между... православните фанатициДокументален филм

Държава: България
Година: 1993
Времетраене: 40 минути
За продукцията

Сценарий: Тончо Жечев, Тома Томов

Режисьор: Здравко Драгнев

"Наблюдател" представя "киноразказ по книгата "Българският Великден" и Страстите български"

Разговор на Тома Томов с проф. Тончо Жечев

На фона на Цариград, свързан неделимо с българската история от ХІХ в., проф. Тончо Жечев описва вечните борби за извоюване на независима българска църква.

Авторът на"Страстите български" разказва за учредяването на Българската екзархия, за ролята на екзарзсите Йосиф и Антим I за опазване на националната самобитност и родова принадлежност; за политиката на граф Игнатиев по църковния въпрос, за дейностите на националиста Стоян Чомаков и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич."Съдбоносните събития в един град на два континента, на две морета, самият той- на 2000 години. Константин Велики премества тук столицата на Рим. Три века след това се образува Българската държава. Тежка сянка пада над България. Отношенията с Византия носят някакво проклятие за нас. Длъжни сме постоянно да се утвърждаваме. И оттогава насам, може би, нашият дух се обрича на известен провинциализъм. От Византия останаха само пепелища, а ние продължаваме същата война"

"Православните фанатици"

"Далеч преди нашия тържествен Великден се разигра един друг Великден - на първия ден на Страстната седмица. В 1453 година Мехмед Фатих Завоевателя обгради града. В четвъртък Фатих вече е разположил войската си. Скоро настъпва страшно лунно затъмнение, а на другия ден - мъгла в Цариград. Нечувано за месец май. На 29 май Византийската империя престава да съществува. По страшното от Византия и битката за Цариград е, че раздорите между християните не престават дори в обсадения град..."