Цигулар на дявола

Славата е страст, любовта е проклятие

Държава: Германия, Италия
Година: 2013
Времетраене: 117 минути
За продукцията

Сценарист, режисьор, оператор: Бърнард Роуз

В ролите: Дейвид Гарет, Джаред Харис, Оливия Д'Або, Анрдеа Дек, Джоли Ричардсън, Вероника Ферес, Кристиан Маккей, Хелмут Бергер и др.

Музата на гения е невъзможната любов.

1830г. Виртуозният цигулар Николо Паганини е на върха почти в цяла Европа. Само името му предполага безброй афери и скандали, с които неговият импресарио старателно поддържа интереса на публиката. Лондонската още не е покорена, но предстои...Поканата ще бъде фатална за любовта и светлина за изкуството му.

Режисьорът и киното

Лондончанин, режисьорът Бърнард Роуз се насочва към бъдещата си кариера едва 9-годишен. 15-годишен печели конкурса за аматьори на БиБиСи с 3-минутен филм. Работи в екипа на Джим Хенсън за "Кукленото шоу" и "Тъмният кристал". След филмово дипломиране продължава с клипове в MTV за UB-40, Рой Орбисън, Роджър Уотърс. Режисира "Книжната къща" за БиБиСи. Освен "хорър" за киното избира класиците от музиката и литературата - Толстой и Бетовен - в "Анна Каренина" /1997/и "Безсмъртна любима" /1994/. Връщането в дебютния му жанр е с "Ivansx tape" - домашно сексвидео с ужасно продължение. Жанрът има голямо предимство за Роуз:: "Най-великото в хоръра е, че е eдинственият жанр, в който можеш да убиеш целия състав". Свободата е водеща и режисьорът отказва кариера в големите компании, за да снима филмите си сам с дигитална камера : "Когато видях първите резултати в новата видеорезолюция с HD-камера, казах само едно: "от днес филмът е мъртъв". Най-накрая мечтата на Орсън Уелс и Мелиес може да бъде осъществена: "Кино на собственото въображение без контрол от корпорациите. Филмът е мъртъв, да живее киното!"

В киното обаче гениите през XVIII век тлъсто се отдават на пороците си, за които кармичното наказание редовно се явява любовта.

Историята на Дяволския цигулар напомня тази на разгулния поет - граф Рочестър /Джони Деп/ в "Либертинецът" . Но по-сигурно е да играеш остроумен поет отколкото виртуозен цигулар, затова режисьорът Роуз не рискува и в главната роля свири самият Дейвид Гарет. Иначе драмата на гения е същата - пари, жени и много талант до... срещата с Любовта, която бележи раздялата с една страст и началото на друга.

Златна Романова

Николо Паганини е гениален, но публиката го пренебрегва. Живее в лукс, има многобройни любовници, но вечно няма средства. Урбани предлага да бъде негов импресарио, като му обещава любовта на публиката и охолен живот. В замяна, Паганини ще бъде негов слуга на "оня свят". Паганини приема без колебание и цяла Европа е в краката му. Но геният е прахосник и комарджия и винаги остава без пари. Английският импресарио Джон Уотсън предлага на лорд Бъргаш, директор на "Ковънт Гардън", да покани Паганини на концерт. Уотсън и любовницата му Елизабет Уелс имат план за примамка с всички възможни средства. Цигуларят се бави с отговора и постоянно иска още пари до степен, че съдия-изпълнител вече описва имуществото на сем. Уотсън. Най-накрая Урбани успява да доведе Паганини в Лондон. В Англия цари обществено недоволство срещу женкаря и "оръжието на дявола" е принуден да отседне в дома на Джон, където го очаква фатална среща с любовта "до живот". Остава музиката.

"Ти не я обичаше наистина. Ти обичаше идеята, която имаше за нея. Невинността. Някой, чиято чистота може да те спаси от всичките ти грехове. Но тя е човек. Има същата плът и амбиция като теб. Всичко, което би могло да се случи е да я погубиш или да я поквариш със същия зародиш и същата зараза, която кипи в твоята кръв. Аз не съм Дявол. Аз служа на Дявола и ти си моят господар"

Номинации за костюми на Биргит Хътър и сценография на Кристоф Кантер от Австрийските филмови награди /2015/