Циркът

Най-смешните номера се получават от... страх!Трагикомедия

Държава: САЩ
Година: 1928
Времетраене: 72 минути
За продукцията

Сценарист и режисьор: Чарлз Чаплин

В ролите: Ал Ернест Гарсия, Мeрна Кенеди, Хари Крокър, Чарли Чаплин и др.

В бягство от преследвачи, Скитник се озовава на арената на пътуващ цирк и печели овациите на публиката със своите случайни номера...

"Циркът" е отчасти биографичен филм на Чаплин, свързан с първия му неуспешен опит да стане акробат, когато получава контузия и се отказва и с един тъжен спомен от детството, когато едва 5-годишен излиза на сцената вместо майка му, вариететна актриса, която губи гласа си по време на представление. Двата спомена - с първата сценична импровизация и с травматичните атлетични упражнения - се събират в невероятна история зад кулисите и от арената, която бързо сменя мястото си и това е безкраят на всеки цирк в движение.

Филмът печели първата награда за Чаплин от Американската филмова академия , която още не се нарича "Оскар". Връчена е на първата филмова церемония през 1929. Специалната награда е за "изключителен талант в написването, режисурата, изиграването и продуцирането на филма".

Снимките са трудни - с ветрове, бури, отнасяне на декори, кражби на инвентара...и т.н, но все пак "Циркът" излиза на екран с голям плакат и покана за официална премиера на 7 януари 1928.

Главната героиня е изиграна от Мерна Кенеди , красива 18-годишна танцьорка в дебютната си роля. Съперник в сюжета е Хари Крокър . Репeтициите са много за синхронизиране на движенията между артистите и още 200 дубъла за кадрите от клетката с лъва, снимани на живо, без дубльор и трикове.

Филмът си заслужава усилията за критични и комични ситуации, с истински рискове, но "Циркът" остава като най-лошия спомен за Чаплин . Той не го споменава в автобиографията си и предпочита да го забрави. Освен разрушителните снимки, другата неприятна причина е тежък и дълъг развод с поредната му съпруга Лита Грей, която иска да съсипе цялата му репутация и собственост. Въпреки това, 40 години по-късно, 79-годишният Чаплин решава да презапише музиката във филма с нова, написана от него и изпълнена с неговия глас.

Джентълменът-Скитник попада в цирка, докато е преследван от полицията като джебчия. Преминавайки през гримьорни и огледала, Скитникът се озовава на арената в ролята на илюзионист. Оригиналните му усилия да се спаси от преследвачите си се превръщат в омайващи фокуси и публиката изобщо не подозира как се появяват тези "номера". Циркът има финансови трудности и собственикът вижда шанс за печалба с този нов клоун.

Проблемът е, че той е смешен само когато изпитва истински страх от реална заплаха, затова е по-добре да бъде охрана или портиер. Така се запознава с красивата и измъчена дъщеря на собственика. В програмата тя язди кон. Скитникът се влюбва, но скоро се появява съперник - красивият акробат Рекс.

За да спечели в романтиката и на въжето трябват много усилия, които се оказват фатални за аматьор.

Циркът свършва, Скитникът-клоун е сам в центъра на празната поляна и това е всичко, което остава на вчерашната арена след шоуто и страстите...

Златна Романова

More: Charlie Chaplin Official

Акценти