Улица "Московска"

Никоя софийска улица не може да бие рекорда на "Московска", дълга само 1000 крачки

Държава: България
Година: 2013
Времетраене: 55 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Иванка Гезенко

Режисьор: Галина Кралева

Оператор: Александър Лазаров

Никоя софийска улица не може да бие рекорда на "Московска" с толкова "първи" сгради - първата сграда на радиото, първата жилищна кооперация, първата чужда дипломатическа мисия, първата музикална академия. Повече от един век "Московска" не е сменила името си. На тази централна улица български, немски, чешки и руски,архитекти са вграждали любовта си към София. 17 сгради там са обявени за паметници на културата.

С богат снимков материал и архивни кадри филмът разказва за вековната история на София и за събитията, случили се за първи път именно на улица "Московска", дълга само 1000 крачки.

Тя започва от днешния политически център на града и завършва с Ботаническата градина и с най-почитания от всички българи паметник - на Васил Левски.

"Московска е емблематична улица в софийския пейзаж. Ако я нямаше, трябваше да я измислим. Но понеже съществува и е "видяла" много през дългия си живот, нашият филм разказва за нея. От миналото, през настоящето, към бъдещето. Един филм за неповторимата софийска улица, за нейната история и големите личности, живели тук, за настоящия ритъм на улицата, за нейното развитие", споделят авторите на филма.