Умирай само в краен случай

Контрашпионаж в наркотрафик...

Държава: България
Година: 1978
Времетраене: 76 минути
Умирай само в краен случай
За продукцията

Двусериен телевизионен филм
Криминална драма

По едниоменния роман на Богомил Райнов

Сценарий: Богомил Райнов
Режисьор: Милен Гетов
Оператор: Христо Вълев
Музика: Иван Игнев

В ролите: Коста Цонев, Иван Налбантов, Николай Бинев, Стефан Данаилов, Барбара Брилска, Любомир Бъчваров, Иван Кондов, Йосиф Сърчаджиев, Петър Чернев и др.

ФАБУЛА

Агент Емил Боев е внедрен в международен канал за търговия с хероин

СЮЖЕТ

1 ЧАСТ

Средата на 70-те години на ХХ вес. В централата на Българското разузнаване е постъпил доклад, в който се съобщава, че английският наркотрафикант Дрейк се опитва да изгради мрежа за движение на наркотици от Изток на Запад, като България бъде разпределителен пункт. Шефът на разузнаването смята, че зад Дрейк стои ЦРУ, което иска да компрометира страната в очите на международната общественост. Разузнавачът Емил Боев е изпратен в Лондон, за да проникне в организацията на Дрейк. Той се представя за моряк, който, след безпаметно напиване, е пропуснал да се качи на кораба си.

Останал без всякакви документи, пребит до смърт в едно от заведенията на Дрейк, той е принуден да работи за наркотрафиканта. Дрейк представя българина на най-близките си сътрудници- Джо Райт, емигранта Милев и американеца Ларкин.При обсъждане на подробности на бъдещата операция, Боев и Милев застават един срещу друг. Разузнавачът отхвърля предложенията на емигранта като нереални и носещи риск. Скоро след това Милев е намерен убит, а Боев заема неговото място в организацията. Дрейк му възлага да разработи план за операцията в България.

С цел да проучи обстановката и за да създаде надежден канал, Боев е изпратен в България. За негов придружител е избрана Линда Грей, певица в едно от заведенията на Дрейк. Вече в България, заедно със своите колеги, той съставя план, който да заблуди Дрейк за сигурността на канала за наркотици.

2 ЧАСТ

Боев и Линда се връщат в Лондон. Дрейк е доволен и решава да провери канала. Пробата е успешна и репутацията на разузнавача се затвърждава. Джо Райт, счетоводителят на Дрейк, се страхува от нарастващото влияние на Боев и извършва неуспешен опит да го премахне. Дрейк заповядва екзекуцията на Райт. След получаването на втората пратка хероин, съмненията на Боев, че Ларкин е агент на ЦРУ се увеличават.

Той започва да следи американеца и успява да запише негов разговор, който потвърждава подозренията му. Боев предава лентата със записа на Дрейк и след няколко дни тялото на Ларкин е извадено от Темза. Агенти на ЦРУ отвличат Боев от централна улица в Лондон.

Резидентът на Управлението - Уилям Мортън заплашва българина, че ще го убие, ако не застане на мястото на Ларкин и организира прехвърлянето на голяма пратка хероин. Дрейк е намерен мъртъв и Боев застава начело на организацията. Операцията е проведена, но българските тайни служби заменят хероина с нишесте. Агентите на ЦРУ са компрометирани.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад