Уолт преди Мики

Никой не фалира, когато започва и продължава с мечта...

Държава: САЩ
Година: 2015
Времетраене: 107 минути
Уолт преди Мики
За продукцията

Биографична драма

По едноименна книга на Тимъти Сузанен

Режисьор: Коа Ле

В ролите: Томас Йън Николас, Джон Хедър, Армандо Гутиерес, Тейлър Грей, Кейт Кацман, Хънтър Гомес и др.

Филмът разказва за Уолт Дисни - от първите години в Канзас до....целия свят.

Това е пътят на мечтата, която няма край, докато въображението е живо. Оригиналното заглавие на филма е "Мечтателят".

Уолтър Илайъс Дисни е роден на 5 декември 1901 в Чикаго, Илинойс - син на канадски фермер с ирландски, германски и английски корени, както повечето първоамериканци. 7-годишен, Илайъс и семейството му се преместват в Канзас сити. 16-годишен, Уолтър фалшифицира възрастта си, за да се присъедини към Американския легион на Червен кръст през Първата световна война.

След завръщането си учи в Института по изкуства в Канзас, където се запознава с художника Аб Айвъркс. Двамата основават компания и в началото на 20-те години на ХХ век рисуват кратки анимации за веригата "Нюман", наречена "Смех-о-грам" / Смехотвор/, но скоро тя фалира.

Дисни и Айвъркс заминават за Холивуд през 1923, където създават свой сериен анимационен герой - Алиса, разпространявана и финансирана от Маргарет Уинклър и брата на Уолт - Рой Дисни, който остава негов бизнес партньор до края. Когато Алиса губи популярност, се появява нов герой - Осуалд Щастливият заек , който е скрит в чужда торба, но от това ще изскочи световна Мишка.

През 1928 Уинклър и съпругът й тайно си присвояват правата върху героя на Дисни, както са правили и с други аниматори освен с Аб Айвъркс.

Обратно, на път към родния Канзас, Уолт скицира нещо на хартия, ядосан и замислен за неприятностите си. И точно така, кражбата на един герой ражда най-прочутия му герой - Мишока Мики /Мики Маус/. С приятелска и семейна подкрепа са произведени три анимации с Мики Маус.

Първите две не се продават, но към третата е добавен синхронизиран звук с гласа на Уолт и успехът тръгва, следван от безброй рисувани истории. С това идеите не свършват. Дисни създава сборния "Кратки симфонии", в които вече има и една цветна анимация, спечелила първия анимационен "Оскар", следват "Трите малки прасенца", появяват се още много нови герои - Мини Маус, Доналд Дък, Гуфи, Плуто ..., преди да бъде създаден и първият пълнометражен анимационен филм "Снежанка и седемте джуджета" /1937/, който печели малък специален "Оскар".

Големите рисувани филми продължават с приказни, исторически и измислени герои - "Пинокио", "Бамби", "Спящата красавица", "Пепеляшка", "Алиса в страната на чудесата", "Питър Пан", "Островът на съкровищата", "Красавицата и скитникът", "1001 далматинци" и т.н., до края на 50-те години на ХХ век.

През 1955 Уолт Дисни отваря първия атракционен парк - ДИСНИЛЕНД, в Южна Калифорния. Забавленията са главозамайващи. Художникът продължава с новаторството и е един от първите, който излиза на телевизионен екран със серията "Чудния свят на Дисни" /1954/. Продължението е с комбинация на игрално кино и анимация в "Мери Попинс"/1964/, обозначена като неговия "Магнум опус".

Мечтата вече е за "голям свят: Уолт Дисни замисля да открие нов тематичен експериментален парк във Флорида, но не доживява. Идеята обаче е осъществена от брат му Рой и паркът е открит през 1971 като Светът на Уолт Дисни.

Компанията процъфтява и продължава с нови герои, серии и филми, разраствайки се в "Империя на приключенията и чудесата", с името на един човек, който никога не се отказва от мечтите си - Уолт Дисни.

*Златна Романова