В Белия дом на Обама

"Арката на историята"4-сериен документален филм

Държава: Великобритания
Година: 2016
Времетраене: 60 минути
В Белия дом на Обама
За продукцията
Всички епизоди

"Арката в историята" - 4 епизод

Как Обама беше преизбран за втори мандат като президент на САЩ, с намерение да реши най-нерешимите проблеми - оръжейни, миграционни и расови...

Разказът започва със специалната операция в Пакистан за залавянето на Осама бин Ладен. Бившият шеф на ЦРУ - Леон Панета описва как Обама решава да действа въпреки половинчатите шансове и големите съмнения на съветниците си.

Втората предизборна кампания на Обама върви с позиция за контрацептивите в разногласие между католическите свещеници, здравния министър Катлийн Сибелиус и феминисткото движение. Обама избира жените и те дават своя принос за убедителна изборна победа. Но в самото начало на новия си мандат, президентът е шокиран от масова трагедия в Санди Хук - 20 деца са убити в училище в Кънектикът. Семействата на жертвите и старшият съветник Валери Джарет настояват за затягане на законите за продажба на оръжие , срещу тях е оръжейното лоби.

Реформите на Обама отново срещат съпротива. Усилията му за миграционната политика са блокирани от републиканците. Президентът може да се придвижи напред само с административни действия...

Биографията на първия цветнокож президент на САЩ е различна от тази на повечето афро-американци. Израснал в Хавай, със своите бели баба и дядо, Обама избягва расистки коментари, но убийството на чернокожия тинейджър Трейвън Мартин го провокира. Когато във Фъргюсън, Мисури, започва конфликт между полицаи и афро-американци, Обама призовава младите активисти да трансформират агресията в прогрес-ивна промяна...

*zr1 епизод "100-те дни на Обама"

Обама обещава да закрие Гуантанамо за една година и това все още не е факт...

Месец след победата си на изборите Барак Обама стига до извод, че Америка е "на ръба на голяма криза" и прави първите крачки за стабилност и промяна. Обещава да затвори Гуантанамо. Управляващите генерали признават, че уликите не могат да послужат за обвинение, при положение че много затворници са били изтезавани.

Американският президент се намесва в среща между трима свои колеги, в отчаян опит да направи нещо за климатичните промени. На Конференцията за климата в Копенхаген Обама се опитва да вкара Китай в сделка, приемайки непоканени на организираната от Поднебесната среща между Индия, Южна Африка и Бразилия.

*zr


"Обамакеър" - 2 епизод

Обама анонсира по-достъпно и сигурно здравеопазване за всеки американец с нова програма и... запалва искрата на сблъсъка.

Членовете на Конгреса срещат гнева на протестиращите от Чаената партия.

Съпротивата расте със седмици, висшите съветници призовават Президента за по-малко амбициозен проект, той - отказва. Кабинетът се тресе от вътрешни конфликти, демократите воюват помежду си.

Последната битка е противоречива. Католически свещеници се опитват да "убият" програмата. Героинята е Сестра Керъл Киън, която мобилизира 59 000 монахини, за да противодейства на свещениците и да осигури необходимите гласове. Но на междинните избори Обама губи най-много места в Конгреса след всички американски президенти от 1938 до сега.

Чаената партия вече има 60 свои представители и републиканците могат да блокират всички бъдещи реформи.

*zr


Режисьор Пол Мичел

За милиони американци изборът на президента Барак Обама поставя началото на нова ера

Четирисерийният филм на БиБиСси-2 проследява как Обама се опита да промени Америка - през събития и коментари на негови приближени и от самия президент.


"Не се бъркайте!" - 3 епизод

Какво направи Обама, за да спре войните на Джордж Буш в Средния Изток и да възстанови американски позиции в останалия свят.

В Кайро Обама говори пред Арабския свят, определяйки "демокрацията като човешко право". Две години по-късно, когато започват протестите на площад "Тахрир", президентът е раздвоен. Държавният секретар Хилари Клинтън и министърът на отбраната Робърт Гейтс настояват, че президентът на Египет - Хосни Мубарак, поддържа стабилност в региона. Младите съветници са в тон с обещанията на Арабската пролет. Не много отдавна подобна ситуация се разиграва в Либия, когато Хилари Клинтън сменя позицията си за ответен военен удар и Обама се съгласява Америка да се включи с въздушни удари срещу полковник Муамар Кадафи.

Следва Сирия, където се появяват шокиращи свидетелства за употреба на химическо оръжие. Обама решава да бомбардира. Но Британският парламент гласува против интервенцията. Външният министър Уилям Хаг обяснява, защо Британският парламент гласува "против" през 2013 и защо Обама предпочита "твърда подкрепа от Конгреса".

Говори се за "голяма победа" на Обама в преговори за ядрената програма на Иран - зад гърба на своите съюзници. Главният секретар Джон Кери споделя как е работил цяла нощ с Обама на телефона, за да се гарантират очертанията на сделката...

*zr