В сянката на Тюдорите

Короната - между религията и наследството на кралството и богатството.6-сериен телевизионен филм

Държава: Великобритания
Година: 2015
Времетраене: 50 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьор Питър Космински

В ролите: Марк Райлънс, Деймиън Люис, Клеър Фой, Джонатан Прайс, Бърнард Хил, Наташа Литъл, Джоан Уоли, Ричард Дилейн, Матийо Алмарик и др.


Хроника за възхода на Томас Кромуел - от син на беден ковач до първи министър на Хенри VІІІ и стратег из коридорите на властта в Двореца на Тюдорите.

Хилари Мантел: "Добрата драма не трябва да означава лоша история" казва известната писателка на исторически романи, по които е създаден сериалът. След успешни телевизионни адаптации историите й са поставени на сцената на Кралския Шекспиров театър, предстои и на Бродуей. В интервю с въпроса "Как думите се превръщат в представление на екрана", отговорът й означава: "Различно". Срещата й със сценариста Питър Строхан е отлична от първия път. Той схваща тона в романа и въпреки че диалогът много се различава от книгата, образите запазват своята характеристика.

Режисьорът Питър Космински е "политически звяр" с документален щрих. Той познава политическите игри в човешки измерения и може да извади моралната дилема от схемата за власт. Не идеализира героите, придава визуален размах без преувеличение, търси остроумието и винаги може да изненада зрителя. Не фаворизира Тюдорите от миналото. Те живеят своя живот в своето време - бързо и богато, без мисъл за онова, което се крие зад ъгъла. Накратко: "Нашето минало е тяхното настояще".

Връзката между актьор и режисьор не може да е диктатура, а сътрудничество: "Аз съм първо и предимно актьорски режисьор и не се фокусирам върху технологиите. Преди много време разбрах, че режисьорът има две основни задачи - да заснеме вярно сценария и да избере точните актьори. Моята стратегия е да вярваш на актьорите и да им осигуриш условия, за да представят най-доброто от себе си. Трябва само да застанеш зад тях и да ги следваш". Много от актьорите са познати от "Девствената кралица" и "Игра на тронове". "Марк Райлънс безспорно е най-добрият от своето поколение. Той е режисьор, писател и ръководи театър от 10 години".

"Макар и написани в трето лице, романите на Мантел говорят през погледа на Томас Кромуел и исках да намеря снимачен стил, който да кореспондира на това усещане. След консултация с оператора Гавин Фини избрахме "снимки от ръка". Това позволява голяма свобода на движение - както за камерата, така и за актьорите." /ПК/

Кралски актьор от Шекспировия театър, след Ромео и Хамлет, Деймиън Люис ще носи короната на Хенри VІІІ в най-английската от всички истории на Кралството.

Кой е Хенри VІІІ в историята на Англия - Хенри VІІІ наследява трона на Хенри VІІ след смъртта на брат си Артур. Любител на лова и танците, 18-годишният принц е провъзгласен за крал, скоро след като е получил папска благословия да се ожени за вдовицата на брат си - Катерина Арагонска. Хенри VІІІ е удостоен с титла "Защитник на вярата" от Папа Лъв Х. Той е "Баща на кралската флота", с изграждането на първия военноморски док в Портсмут и строителството на 50 кораба. Заради неодобрения брак с бременната Ан Болейн е отлъчен от Църквата. Започва Английската реформация. Кралят конфискува църковни земи и манастири в полза на Кралството, воюва с Франция, което е изгодно за Шотландия и въпреки Протестантската вълна, до края на живота си остава католик. Последният му брак с Катерина Пар е най-хармоничен. Единствена от съпругите му с кралски гроб е Джейн Сиймор, която ражда задължителния за короната мъжки наследник - бъдещия Едуард VІ.

Сценографията - Забележителна е обстановката в естествените декори на красивите английски замъци, както и усещането в костюмите на Тюдорите. Екипът снима на места, където са били героите от "Разум и чувства", "Либертинецът", "Хари Потър", "Другата Болейн", "Тес от рода Дърбървил".

Потретът - Парадоксално за Хенри VІІІ - неговият портрет-архетип в изобразителното изкуство е дело на чужденец, германец и силен католик. Без Ханс Холбайн Хенри VІІІ не би бил толкова популярен и разпознаваем днес.

Историята във филма - През 1520г. Англия е на крачка от падението. Ако Кралят умре без мъжки наследник, Кралството ще бъде унищожено от гражданска война. Хенри VІІІ иска да анулира 24-годишния си брак с Катерина Арагонска и да се ожени за Ан Болейн. Папата и Европа възразяват. В критичния момент момент в Двореца влиза Томас Кромуел - чаровен и силен, идеалист и опортюнист, хитър и ненаситен в амбициите. След смъртта на кардинал Улзи Кромуел се вмъква сред кохортата и интригите в двора на Хенри VІІІ и скоро се издига в негов пръв министър и съветник - роля, опасна за Кралството или за Вярата.... Самият Крал е непостоянен - един ден е нежен, на другия - свиреп. Кромуел му помага да смаже опозицията, но каква ще бъде цената на тази победа?

ГЕРОИТЕ:

Хенри VІІІ /Деймиън Люис/ - Хенри VІІІ очаква раждането на наследник, войните и браковете му ще продължат, докато не подсигури трона. Доверието обаче се оказва най-опасно.
Томас Кромуел /Марк Райлънс/ - Кромуел се издига до дясна ръка на Хенри VІІІ. Помага за развода на Краля и учредяването на Англиканската църква.Кардинал Улзи /Джонатан Прайс/ - Главният съветник на Краля приема Кромуел в свитата си заради познанията му за Италия.Катерина Арагонска /Джоан Уоли/ - Хенри VІІІ иска развод с Катерина след 24-годишен брак.


Томас Мор /Антън Лесър/ - Верен католик, Мор се противопоставя на развода на Краля и решението му за брак с Ана Болейн.Мари Болейн /Черити Уейкфилд/ - Мари е сестра на Ан Болейн и бивша любовница на Хенри VІІІ.Херцогът на Норфолк /Бърнард Хил/ - Третият херцог на Норфолк е чичо на Ан Болейн и враг на кардинал Улзи.Лиз Кромуел /Наташа Литъл/ - Съпругата на Кромуел ражда три деца преди смъртта си през 1528г.


Томас Уайът /Джак Лаудън/ - Посланик на Папата, Уайът е оторизиран да анулира първия брак на Краля.Джейн Сиймор /Кейт Филипс/ - Третата жена на Хенри VІІІ служи като придворна на предшественицата си Ан Болейн.


Стивън Гардинър /Марк Гатис/ - След смъртта на кардинал Улзи, Гардинър става епископ на Уичестър.
Херцогът на Съфолк /Ричард Дилейн/ - Херцогът поддържа Краля в отказа му от Католическата църква.


Ан Болейн /Клеър Фой/ - Ан Болейн е откритието в историята - профеминистка за своето време, надскочила границата във времето със смелост на най-високата цена.Златна Романова

Официален сайт

"Златен глобус" за най-добра телевизионна минисерия и номинации за главни роли на Марк Райлънс и Деймиън Люис /2016/;

Награди от БАФТА за най-добра серийна драма и главна роля на Марк Райлънс; номинации за поддържащи роли на Клеър Фой и Антън Лесър /2016/;

Телевизионни награди от БАФТА за звук на екип и монтаж; номинации за костюми и осветление /2016/;

Награда за операторска работа в телевизионна драма на Гавин Фини от Британското сдружение на кинооператорите /2015/;

Номинация за оригинална музика в телевизионна серия на Деби Уайзман от Международните филмови награди на музикалната критика /2015/