В търсене на Списаревски

40 години мълчание за един подвиг...

Държава: България
Година: 2013
Времетраене: 60 минути
В търсене на Списаревски
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Адела Пеева
Режисьор: Адела Пеева
Оператори: Калоян Божилов, Димитър Скобелев
Художник: Георги Тодоров-Жози
Консултант: полк. Димитър Недялков
Продуцент: Адела Медиа

40 години мълчание за един подвиг...

Документалният филм "В търсене на Списаревски" е посветен на Димитър Списаревски "Спаич" - 27-годишен дързък пилот, загинал в самоубийствена атака срещу американски бомбардировач в небето над София на 20 декември 1943г.

Режисьорът Адела Пеева:

"Известно е, че историята се пише от победителите. Но може ли и трябва ли този факт да попречи да говорим истината и за победителите, и за победените? Историята на капитан Димитър Списаревски дълги години беше натикана в дълбока забрава. А самият Димитър Списаревски, като че ли въобще не бе съществувал.

Може би, един разказ за тази малко известна част от историята на Втората световна война, за унищожителните и безсмислени бомбардировки над София и за странния герой, превърнал се в легенда, ще ни помогне да разберем по-добре накъде отива днес нашето общество, лишено почти изцяло от ценностна система и идеали.

"Филмът "Спаич" ще бъде естествено продължение на темите, които са ме вълнували и в предишните ми филми, в които търся отговори на въпроса за мястото на отделния човек в големите исторически събития, за правото му на личен избор, за последствията от травмите, нанасяни от идеологиите и опитите за тяхното преодоляване. Той ще постави въпросите за безсмислието на войната и как една по същество героична постъпка може да предизвика ожесточени спорове, да бъде тълкувана по крайно различен начин". режисьорът Адела Пеева

ИСТОРИЯ

Списаревски е роден през 1916г. в Добрич. През 1919г. семейството се премества в Лом, където Димитър учи до пети гимназиален клас. През 1931г. бащата Светозар Списаревски започва работа в София и семейството се премества в столицата. Тук Димитър учи във Втора държавна мъжка гимназия "Цар Борис ІІІ". Според биографите още тогава той мечтае да стане летец и се записва в кръжок по авиомоделизъм, където заедно с останалите участници построяват безмоторен учебен самолет. Решил на какво ще посвети живота си, Спаич постъпва във Военното училище на Негово Величество Царя. Назначен е за летец през октомври 1936г. От април 1938г. до юли 1939г. е изпратен в летателната школа в гр. Кауфбойрен, близо до Аугсбург. Следва Авиационното училище за въздушна аеробика в Шлайсхайм край Мюнхен и накрая обучение в най-престижната школа за висш пилотаж в градчето Верньойхен край Берлин. Завършва с отличен успех. Завръща се в България през 1940г. и е включен в състава на ято изтребители ПЗЛ 24 "Ястреб" , като командир на строево крило във II-ри Армейски въздушен полк, разположен близо до турската граница. След няколко месеца започва Втората световна война. От февруари 1942г. Димитър е старши инструктор в Изтребителната школа на Въздушния учебен полк.

През 1943г. Димитър Списаревски е командирован на Ламанша, където наблюдава германските летци и усвоява нови техники за водене на въздушен бой. Завръщайки се в родината, прекарва известно време на летището в Карлово като ротен командир, след което е зачислен в 3/6 орляк на летище Божурище. От там излита на 20 декември 1943г. на своя първи и последен боен полет.

На 31 декември 1943г. са отпечатани 100 000 военно-пощенски картички с портрета на Списаревски.

След 9 септември 1944г. новите власти в продължение на повече от 40 години налагат пълно мълчание за него и подвига му.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад