Важни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система?

Важни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в "Референдум":

Важно ли е да се направят промени в Конституцията, за да се реформира ефективно съдебната система? И ще постигнат ли консенсус политическите сили по въпроса?

Документът с промените в Конституцията беше внесен късно следобед в деловодството на Народното събрание. Под проекта стоят подписи на депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и народни представители от БДЦ. В дискусията в студиото се включиха депутатите от двете управляващи политически сили ГЕРБ и Реформаторския блок и двете най-големи опозиционни партии БСП и ДПС.

Основният въпрос, на който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи тази вечер беше: Важно ли е да се направят промени в Конституцията, за да се реформира ефективно съдебната система?

Гости в студиото на предаването бяха: Димитър Лазаров от ГЕРБ, Чавдар Георгиев от БСП лява България, Атанас Атанасов от Реформаторски блок и Четин Казак от ДПС.

vlcsnap-2015-05-26-21h10m11s241Димитър Лазаров обясни, че считат, че Конституцията трябва да се промени. Той добави, че само това няма да доведе до промяна в съдебната система. Депутатът припомни, че преди няколко месеца в НС е била приета с голямо мнозинство актуализираната стратегия за реформа в съдебната система, която е предвиждала много стъпки за промяна. Според него три са основните неща, които се нуждаят от промяна в Конституцията, за да могат да бъдат доразвити в закони. Това са разделянето на ВСС на две квоти - съдийска и прокурорска, които пряко да избират съдии, прокурори и следователи. Лазаров обясни, че са необходими 60 гласа, за да стартира промяната.

vlcsnap-2015-05-26-21h10m20s80Чавдар Георгиев заяви, че няма спор, че трябва нещо да се промени в съдебната власт, за да бъде тя по-функционална. "Никой не е доволен от резултатите, които дава тази съдебна власт", каза той. Депутатът обясни, че те са против конкретните промени в Конституцията, защото те са твърде палиетивни. Според него те целят преди всичко смяна на персоналния състав на ВСС, не водят до желаните промени за съдебна власт, която да гарантира върховенство на закона, да дава бърз и справедлив процес. Заради тези аргументи ПГ на БСП е категорична, че тези промени не следва да се приемат и са против.

vlcsnap-2015-05-26-21h10m31s186Атанас Атанасов е на мнение, че трябва да се отнесем изключително сериозно към този много важен политически въпрос, защото става въпрос за промяна на основния закон на държавата. Той каза, че се надява мненията на някои политически сили да еволюират по време на дебата, защото при промяна на Конституцията да заемаш позицията на квазиопозиционност с бланкетни позиции е несериозно. Той попита БСП защо няма да подкрепят промяната. Атанасов обясни, че социологията показва, че повече от 90% от българските граждани искат радикална съдебна реформа. Депутатът заяви, че счита, че резерва за подкрепа на промяна на Конституцията е именно в БСП и би следвало да се проведе сериозен дебат по този въпрос.

vlcsnap-2015-05-26-21h10m39s9Четин Казак заяви, че няма система, която да е претърпявала повече промени, включително и на конституционно ниво, от съдебната система. Той обясни, че една голяма чест от досегашните промени в Конституцията в хода на подготовката на България за членство в Европейския съюз са били именно в съдебната система и резултатът е налице днес - отново незадоволително възприятие за нейната дейност, отново критики от страна на нашите европейски партньори, отново констатация за "гнили ябълки". Той заяви, че от ДПС подкрепят стратегията, но с ясното условие да видят реални, ефективни марки за справяне с наболелите проблеми на съдебната система.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад