Великият диктатор

Той ще говори за първи път като...Диктатор!

Държава: САЩ
Година: 1940
Времетраене: 120 минути
Великият диктатор
За продукцията

Трагикомедия

Сценарист и режисьор: Чарлз Чаплин

В ролите: Чарли Чаплин, Полет Годар, Реджиналд Гардинър, Морис Москович, Ема Дън и др.

Диктаторът Аденолд Хинкел се бори за империя, докато беден бръснар се опитва да оцелее в режима му. Опасното чудо е, че двамата си приличат....

За 20 години след Първата световна война, която държавата Томайния е загубила, диктаторът Аденолд Хинкел е натрупал власт, капитал и хора в служба на идея, че арийската раса е по-висша и евреите трябва да бъдат унищожени, а други народи - превзети.

Тази ситуация е пропусната и неизвестна за беден евреин, загубил време и паметта си в болница - от рани в предишната война... Връщайки се у дома, заварва бръснарницата си затворена, кварталът е обявен за гето и всички са преследвани, включително и любимата му перачка Хана. Бръснарят веднага е подгонен от комендант Шулц, когото някога е спасил в битка. Животът на гражданите в Томайния е наблюдаван от полиция, с извънредни мерки, чиято крайна цел е неограничена земна власт.

Тя зависи от покоряването на Източния свят /Остерлих/, който обаче е цел и на Бензино Напалони, конкурентен диктатор в съседство...

Най-печелившият филм на Чаплин!

11 години след края на нямото кино, "Великият диктатор" е първият звуков филм на Чаплин, със записан диалог, продуциран изцяло от режисьора и актьора, с най-големите приходи от разпространение. Сценарият е по идея на Аликзандър Корда - унгарец, признат за основател на британската филмова индустрия. /В негова памет се присъжда Специална нарада от БАФТА./ . Чаплин изпълнява две роли във филма и отбелязва, че "не е необходимо да бъдеш евреин, за да бъдеш антинацист". И дълго пише финалната реч на диктатора.

Адолф Хитлер забранил показването на филма в Германия и във всички окупирани страни, което продължило до 1957г. Но самият диктатор си осигурил лична прожекция на копие, доставено през Португалия и дори го гледал два пъти. Германски войници също го гледали в Гърция - някои напуснали, други останали.

Хитлер и Чаплин са родени в един месец и славата им също съвпада във времето, но това са крехки детайли в аналогия за "малкия човек" с големи амбиции...

"Великият диктатор" има пет номинации за "Оскар", печели Наградата в Топ 10 от Националния съвет за кино на САЩ и Наградата на критиката в Ню Йорк за главна роля на Чарли Чаплин, която той отказва да получи.

*Златна Романова

Charlie Chaplin Official