Нужните продукти:
1 кг агнешко месо от плешка (шарено шилешко)
5 с.л. масло
2 с.л. брашно
100 г ориз
4 скилидки чесън, накълцани
4 стръка ситно нарязан риган
4 стръка ситно нарязана мента /джоджен/
3-4 чаши кисело мляко
4 яйца, разбити
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на агнешкото и ориза:
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете месото на парчета по 5 см и ги запържете в масло.
Подправете със сол и черен пипер. След като фурната се нагрее, изсипете месото в тава и печете в продължение на 40-45 минути. По желание можете да добавите 1-2 черпака топла вода в тавата. Докато агнешкото се пече, сложете ориза в малък съд. Добавете ½ чаша вода в тенджерата и го загрейте докато заври.
Гответе ориза около 7 минути, или докато по-голямата част от водата се абсорбира, след това махнете съда от огъня и оставете предварително сварения ориз настрани. След като агнешкото се изпече, източете течността, която се е натрупала в тавата при печенето. Оставете парчетата агнешко настрана. Също така не изключвайте фурната, тъй като скоро ще я използвате пак.
Как да направите запръжката от масло и брашно:
В малък съд разтопете 3 супени лъжици масло на средна температура. След като маслото е хубаво и топло, добавете чесъна и ригана и гответе за 1 минута. Когато чесънът започне да покафенява, добавете малко количество вода и 1 супена лъжица брашно. Постепенно трябва да се образува гъста паста, докато разбърквате брашното. След като се сгъсти, добавете натрупаната течност от печеното агнешко. Разбъркайте добре в сгъстената паста. След като добавите и последната супена лъжица от течността от печенето в сместа разбъркайте пак добре, махнете от огъня и оставете да изстине за 5 минути.
Заливката от кисело мляко: След като вашата запръжка е охладена до малко над стайната температура, добавете кисело мляко в нея и разбитите яйца. Хубаво разбъркайте, разбийте всички съставки внимателно, за да получите леко течен, жълтеникав сос.
Сглобяване на ястието: В тавата, в която сте пекли агнешкото, го разпределете равномерно на един ред. След това поръсете ориза над агнешкото и в празните пространства. Изсипете соса от кисело мляко върху ориза, докато съдът за печене бъде напълно покрит. Най-накрая нарежете последната 1 супена лъжица масло на по-малки парчета и го разпределете върху повърхността на сместа. След като ги разпределите, поставете отново във фурната и изпечете за 40-45 минути. Когато хване златисто-кафява коричка, извадете от фурната, охладете и поръсете със свежата мента отгоре.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News