Нужните продукти:
250 г говежди ребра
1 свински джолан
1 свинско ухо
1 свинска опашка
2-3 с.л дижонска горчица
50 г масло
1-2 с.л. олио
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 с.л. пшенично брашно
300 мл кафява белгийска бира
говежди бульон
100 мл вода
2 с.л. оцет
1 дафинов лист
за картофите:
1 кг картофи
олио
едра люспена сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 140 ° С.
Отделете ребрата едно от друго с нож. Джолана нарежете на парчета 2 х 2 см.
Сложете всички видове месо в купа, изсипете горчицата и поръсете със сол.
Загрейте маслото в тенджерата с малко олио и запържете месото на части за 3 мин. до златисто кафяво. Извадете го от тигана като запазите мазнината.
Нарежете лука и чесъна. Запържете ги за 3 минути на слаб огън в мазнина от месото. Добавете брашното и запържете за 1 мин. Добавете бирата, говеждия бульон, водата, дафиновият лист и оцета и разбърквайте. Гответе за 3 минути. Изключете топлината и добавете месото. Разбъркайте добре, сложете капака на тигана и оставете да къкри в продължение на 4 часа в средата на фурната.
Махнете капака след 3 часа. Разбъркайте и оставете във фурната в продължение на още един час, за да може сосът да се сгъсти и месото да продължи да се готви.
Отстранете дафиновия лист. Подправете със сол. Разнищете месото с две вилици на конци.
Сервирайте задушеното с картофи.
За да направите картофите ги нарежете на едро, на големи клечки.
Накиснете ги във вряща вода и изключете котлона.
Оставете ги за 20-30 мин. във водата.
След това ги отцедете и подсушете с хартия. Изпържете ги в сгорещено олио за 2 мин. до получаване на хрупкава коричка.
Поръсете ги с едра люспена сол. Допечете ги за 10 мин. във фурната и ги сервирайте със задушеното.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News