Исландска традиционна гъста рибена супа
Нужните продукти:
филе треска – 200 г
моркови – 500 г
стар лук – 2 глави
червен лук – 2 глави
целина глава – 1 бр малка
бяло вино за готвене – 1 чаша
девисил – 20 г
магданоз – 1 вр.
пролетни (бейби) малки картофки – 500 г
домати – 2 бр.
готварска сметана – 50 мл
сол
бял млян пипер
див лук – 20 г
мащерка – 20 г
краве масло – 250 г
зрял кашкавал (твърд) – 50 г
дафинов лист – 7 г
Лифрабуф и гарнитура от карамелизирани картофи
Лифрабуф са кюфтета от черен дроб, обикновено от агнешки или овнешки, ние ги правим със свински, тъй като тук не се намира агнешки или е скъп. Приготвят се обикновено през зимните месеци, когато карантията е в сезон и е прясна.
Продукти за кюфтетата:
500 г свински или телешки (агнешки) черен дроб
1-2 яйца
1/2 ч. л. бакпулвер
200 г пшенично брашно
200 мл прясно мляко
2-3 картофа сварени
2 глави лук
черен пипер и сол
конфитюр от боровинки или други горски плодове за сервирането
бейби моркови
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете дроба от всички кръвоносни съдове и ципи. Лукът и картофът нарежете на едро. Смелете заедно на едро дроба, лука и картофите. Към сместа добавете брашното, бакпулверът, сол и черен пипер. Чукнете яйцето в сместа и я разбъркайте. Добавете млякото и бъркайте до получаването гъста каша.
В тиган с незалепващо покритие слагайте по лъжица от кашата и пържете от двете страни докато се запекат.
Сервирайте с гарнитура от карамелизирани картофи и конфитюр.
Гарнитура от карамелизирани картофи
Продукти за картофите:
1 кг дребни картофи
75 г масло
3 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги сварете. Отцедете ги и оставете да изстинат. Загрейте захарта в тиган с незалепващо покритие докато покафенее. След това добавете маслото и оставете да се разтопи. Намалете температурата и изсипете картофите. Разбъркайте ги в тигана докато се карамелизират добре.
Сервирайте ги горещи към кюфтетата от черен дроб.
Агнешка супа със зеле
Продукти:
500 г агнешко месо
100 г бяло зеле
3 с.л. ориз
1/2 глава лук
1 стрък праз лук
2 картофа
2 моркова
1/2 глава кръгла ряпа (малка)
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета и се слага във вряща вода, след което се намалява на умерена температура. След няколко минути се отпенва и се добавят сол и пипер. Оставя се да ври още около 30-40 минути, след което се добавя оризът и се оставя да ври още 10 минути. След това се добавят лука, картофите, морковите, ряпата и зелето и се оставят да врят още 20 минути. Отпенва се и се подправя със сол и мащерка.
Сервира се гореща.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News