Нужните продукти:
250 г ориз
200 г грах
200 г миди с черупката
15 скариди
1 пилешко бутче
1 стрък розмарин
1 глава лук
1 глава чесън необелен
1-2 люти чушки
пушен пипер
40 мл калвадос или ракия
1-2 червени чушки
куркума
щипка шафран
100 мл бяло сухо вино
зехтин, сол, черен пипер
1 лимон
Нужните продукти:
Обезкостете бутчето и обелете скаридите.
Направете бульон като запържите в тенджера с малко зехтин пилешките кости, обелките на скаридите, розмарин, глава чесън, половин люта чушка и пушен пипер.
Изгасете с калвадос или друга ракия.
Залейте с вода и оставете да ври.
Ориза сложете в тенджера и го залейте с топла вода. Оцветете го с куркума. Оставете да се подвари и след това го изключете и оставете под капак.
Накиснете шафрана в хладка вода.
Нарежете лука и чесъна на ситно. Сложете го в тиган със зехтин да се запържи. Добавете скаридите и пилешкото. Веднага щом скаридите се зачервят ги извадете. Деглазирайте с бяло вино.
Измийте ориза с вряла вода и го добавете в тигана при пилешкото.
Залейте с прецедения бульон.
Оставете на тих огън до пълната готовност на ориза.
Накрая добавете отцеден грах, наситнена печена или сурова червена чушка и настъргана лимонова кора.
Сложете накрая почистени мидите, запържените скариди и накиснатия шафран.
Подправете със сол и черен пипер. Захлупете. Оставете да къкри докато се отворят мидите. Поръсете с лимонов сок и сервирайте.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News