Нужните продукти за кекса:
1 и 1/2 ч.чаши брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.чаша захар
1/2 ч.л. сол
1/2 чаша кисело мляко
½ чаша олио
3 с.л. мед
3 яйца
1 ванилия
за сладкото:
100 г цвят от бъз
1 кг захар
1 л вода
1 лимон, нарязан на парчета
сока от 1 лимон, изстискан
3-4 листа мента
1 ванилова захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 175˚C. Напръскайте кръгла тава с малко олио. Покрийте дъното с хартия за печене. Оставете я настрана.
В голяма купа комбинирайте киселото мляко, захарта и яйцата. Разбъркайте докато се смесят добре. Добавете брашното, бакпулвера и солта като разбърквате.
Добавете олиото и меда и разбъркайте добре. Не се притеснявайте, отначало ще изглежда, че се отделя, но продължавайте да бъркате, докато се изглади.
Изсипете тестото в готова тава. Печете за 30-40 минути или докато кексът стане пружиниращ на пипане или пробвайте с клечка за зъби, поставена в центъра, ако излиза чиста, значи е готов. Бъдете внимателни, да не го препечете.
Охладете го за 10 минути върху телена решетка. С четка за сладкиши внимателно намажете глазурата от сладко от бъз по целия кекс. Въртете кекса до изчезването на глазурата. Част от нея ще се отдръпне, но по-голямата част от него ще се накисне. Оставете кекса да се охлади напълно. Поръсете с пудра захар, ако желаете, и сервирайте.
СЛАДКОТО: Цветовете от бъз измийте няколко пъти със студена вода, за да падне прахта и насекомите.
Отцедете ги и ги сложете в чист съд.
След това с ножичка изрежете цветчетата.
Как да си направим сироп за сладкиши?
Загрейте захар, вода, лимони (нарязани на парчета), ванилия и листа от мента. Оставете сиропа да ври, докато се сгъсти. Вземете проба с капка върху чинията, а ако сиропът не се разтича, можем да продължим с рецептата.
След това извадете лимоновите резени и всякакви сокове, които са излезли от тях и добавете цветчетата бъз.
Нека се вари около 4-5 минути, докато сиропът отново се сгъсти.
Сладкото е готово, ако сиропът е гъст. След охлаждане той ще се сгъсти още.
Изключете огъня, издърпайте тенджерата настрани и я покрийте с чиста, добре напоена кърпа. Сладкото, докато e горещo, разпределете в буркани.
Можете да го стерилизирате във фурната.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News