Пържена риба със сос от праз и сметана
Продукти:
800 г филе от треска
масло
сол
брашно – рибата може да се оваля в брашно, сол и черен пипер и да се изпържи
За праза:
2 стръка праз
2 с.л. масло
100 мл сметана
1-2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. лимонов сок
сол и пипер
За сервирането:
сварени картофи, оформени като бъчвички
краставица на ленти, овкусена със захар, сол, оцет,
наситнен копър
Начин на приготвяне на рибата:
Разделете филето на 4 порции. Осолете. Оваляйте рибата в брашно. Поставете я в тиган на котлона с масло. Печете за 3-4 минути от всяка страна. Може да се вкара във фурната след тигана да се запече за 7 минути.
Измийте праза, след което го изцедете и нарежете. Можете да използвате и бялата, и зелената част. Разтопете маслото в малък тиган на средна температура. Леко запържете лука за 5 минути. Добавете течната сметана и лимонов сок. Оставете на котлона за 10 минути, за да може сметаната да се сгъсти. Сложете лъжица заквасена сметана и подправете със сол и черен пипер.
Пригответе филетата от сьомга по ваше желание. Сервирайте с праза със сметана, варени бейби картофи и краставица на ленти.
Пролетни сърми със свинско мляно месо и сос "Бешамел" с индийско орехче
Продукти:
кайма от свинско или смес – 500 г
сол – 5 г
яйца – 2 бр.
магданоз – 20 г
мляно индийско орехче – 1 пакетче
черен пипер – 1 пакетче
джинджифил корен пресен – 1 корен
прясно мляко висок процент – 300 мл
лук стар – 400 гр/2 бр
къдраво зеле "Савой"/зеле/лапад цели листа – 2 бр.
сол
краве масло – 50 г
бекон – 100 г
брашно тип 500 – 200 г
краве масло – 100 г
копър – 20 г
зеленчуков бульон – 250 мл
Рецепта на деня: Лефсе
Продукти:
600 г картофи - сварени
200 мл сметана /20% масленост/
300 г брашно
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100 г краве масло за намазване
За сервирането:
пушена сьомга
заквасена сметана
копър
сач за печенето
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Покрийте ги с вода и ги сварете. Намачкайте горещите картофи. Поставете ги в голяма купа. Разбийте маслото, сметаната, солта и захарта в горещите картофи. Оставете да се охлади до стайна температура. Разбъркайте брашното в картофената смес.
Издърпайте парчета от тестото и ги оформете на топки като орехови бонбони. Разточете тестото на палачинки с дебелина 4-5 мм, в зависимост от размера на тигана.
Загрейте тигана, смажете го с растително масло. Печете палачинката от двете страни докато стане златисто кафява. Най-добре е да се готвят върху гореща плоча, докато се образуват мехурчета и всяка страна. Извадете и намажете с масло или поставете върху влажна кърпа.
Сервираме си с пушена сьомга и заквасена сметана, разбъркана с наситнен копър.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News