Нужните продукти:
1 кг телешко шкембе
100 г панчета, прошуто или шарена зряла сланина
1-2 сухи люти чушки
8 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
1 стрък селъри
80 мл бяло вино
2 консерви по 400 г домати на кубчета или пасирани
½ ч.л. захар
2-3 с. л. зехтин
1 ч. л. сух джоджен
1 ч.л. червен пипер
2-3 филета аншоа
1 пакет паста аморозо
морска сол
За заливката:
200 мл сметана
100 г сирене пекорино
½ връзка пресен джоджен
½ връзка пресен магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете шкембето заедно с лук, чесън и подправки.
Панчетата нарежете и запържете в тиган със зехтин.
Добавете смачкани скилидки чесън заедно с обелките и люта чушка. След като се запържат за 5 мин., в тигана ги извадете.
В тигана добавете наситнен лук, чесън, моркови, селъри. Когато омекнат сложете аншоа. Ароматизирайте с джоджен и бяло вино. Оставете виното да се изпари. Сложете доматите и захар. Нека ври до сгъстяване на соса.
Сварете пастата в подсолена вода с няколко капки зехтин.
Накълцайте свареното шкембе и го добавете в тигана, поръсете с червен пипер. Оставете на огъня за 10-15 мин.
Отцедете пастата и я добавете в тигана, хубаво разбъркайте и изсипете в тавичка. Добавете малко от водата, в която се е варила пастата.
Направете заливка като смесите сметана, настъргано сирене пекорино, наситнени джоджен и магданоз, овкусено със сол и черен пипер.
Изсипете заливката върху пастата в тавичката.
Печете 20 мин на 180 C или до пълната готовност на ястието.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News