Нужните продукти за тестото:
250 г брашно
1/2 ч л. сол
2 с.л. захар
1 ч.л. суха мая
120 мл топло прясно мляко
30 г разтопено масло
1 яйце
1 лимон
1 ванилия
за пълнежа:
200-300 г кайсии
2 с.л. захар
2 с.л. масло
100 г сладко от сини сливи
50 мл ром
20 мл боровичка
за поръсване:
30 г масло
1 с.л. маково семе
2 с.л. пудра захар
за ваниловия сос:
300 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
2 жълтъка
100 г захар
1 с.л. царевично нишесте
1 ванилия
Начин на приготвяне:
За пълнежа разрежете кайсиите на половинки, ако са по-едри, на четвъртинки.
В тиган разтопете захар и масло и сложете кайсиите да се карамелизират. Фламбирайте с ром и боровичка. Добавете сладкото от сливи и разбъркайте.
За да направите тестото като в купа смесите брашното, солта, захарта и настърганата лимоновата кора. Разбъркайте.
Разтворете маята със захарта в топло прясно мляко.
Разбъркайте и излейте при брашното.
Добавете предварително разбитото яйце, ванилията, разтопеното масло и се разбъркайте.
Получава се лепкаво тесто, но не е добре да му добавяте повече брашно. Оставете го да втаса на стайна температура.
Втасалото тесто разделете на еднакви топчета върху набрашнен плот.
Раздърпайте всяко топче и сложете в него кайсия.
Захванете краищата и ги слепете, за да се оформи кнедла.
Всички кнедли подредете върху хартия за печене, покрийте с кърпа и ги оставете за 30 мин.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News