Властелинът на пръстените

Добре дошли в Средната земя - свят от най-далечните представи във вашето въображение

Държава: САЩ
Година: 1978
Времетраене: 132 минути
Властелинът на пръстените
За продукцията

Сценаристи: Крис Конклинг и Питър Бийгъл

Режисьор Ралф Бакши

Ролите озвучават: Джон Хърт, Кристофър Гард, Саймън Чандлър, Уилям Скуайър, Доминик Гард, Майкъл Греъм кокс и др.


Филмирането на книга винаги е риск, а Дж.Р.Р. Толкин е почти невъзможен и проблемът не е само във високите бюджети и елитните специални ефекти, а в уважението към многобройните му фенове, защото каквото и да са намеренията и изпълнението във филма, опасността от разочарование остава. Не е чудно, че откупувайки правата през 50-те, "Дисни" изчакват почти 30 години, за да се появят в една година анимациите "Хобит" /1978/ и "Властелинът на пръстените"/1978/ на продуцентите Сол Зенц и Наси Айхлер. Предисторията е, че режисьорът Джон Бурман е обявил намерението си да заснеме цялата трилогия в един 100-минутен филм. Дочул новината, режисьорът Ралф Бакши, като фен на Толкин, е ужасен. Когато плановете на Бурман се провалят, Бакши се обръща към дъщерята на автора с идеята за създаване на анимирана трилогия. Тя харесва фантастичните магьосници на Ракши и предоставя правата за "Властелинът на пръстените". Бакши филмира "Задругата на пръстена" и "Двете кули" и не довършва историята..

"Властелинът на пръстените" е най-дългият и изцяло ротоскопски изпълнен анимационен филм с предварително заснети актьори в черно-бяло.

Младият хобит Фродо се впуска в удивително и опасно приключение, когато е изпратен да унищожи Единствения пръстен, създаден от черния Саурон. Пътешествието на Задругата на пръстена с войни от различни раси - Гандолф, Арагорн и Боримир - няма да бъде лесно в битката за освобождаване на Средната земя от злото - срещу магьосника и неговата армия, с помощта на вълшебния пръстен.

Златна Романова

Номинация "Златен глобус" за оригинална музика на Ленърд Розенман/1979/;

Награда "Златен грифон" от Международния фестивал за детско кино в Гифони, Италия /1980/;

Номинация "Сатурн" за най-добър фантастичен филм от Американската академия за научно-фантастични и филми на ужасите /1979/;

Номинация "Хюго" за драматургия на Крис Конклинг, Ралф Бакши, Питър.С.Бийгъл и Дж.Р.Р.Толкин от Международните награди за постижения във фантастичния жанр /1979/.