Вълчият тотем

Урок за живота - по закони, по-силни от политиката Геоприключенска драма

Държава: Китай, Франция
Година: 2015
Времетраене: 120 минути
За продукцията

Режисьор Жан-Жак Ано

В ролите: Уилям Шаофън, Шоун Доу, Анхням Рагчаа, Йън Джушън и др.

Културата е ниво на познание, но откъде....

Френско-китайски екип влиза във вътрешната част на Монголия за среща с номадите и... степния вълк

"Животни на всяка цена"

Цената е висока за Китай и не толкова за скъпите продукции на Жан-Жак Ано /"Черно злато" (40 млн. долара) и "Сталинград" (70 млн.долара)/ в третия му филм за връзката между човека и природата след "Мечката" /2004/ и тигрите в "Двама братя"(57 млн. долара). Сега е ред на вълците с 38 млн. долара бюджет за "Последния вълк", по романа на китайския автор Ронг Джанг, издаден с огромен успех в Китай - в 20-милионен тираж през 2004.

Продукцията е сложна - 650 души екип, от които само 9 французи, 200 коня, 1000 мутона и 25 вълци, задължително с дресьори.

Режисьорът предпочита живи кадри с истински животни, почти без 3D-помощ. Екипът заминава за 3 седмици към мястото на историята, за да опознае терена и обитателите на степите в Монголия. Снимките не минават без дрон вместо хеликоптер, който създава проблеми с шума и снега. Работата е трудна през нощта и заради времето. Още по-трудно става с цензурата. Според Жан-Жак Ано е "цяло чудо, че романът не е бил спрян", но режисьорът и филмът му са обследвани съгласно китайската политика за околната среда, в която "реално мръсният въздух е голям проблем - китайците са задължени да носят маски, а децата нямат право да играят вън заради замърсяването".

Цензурата преглежда целия заснет материал и задължава да се изреже само кадър с малко голота на една от актрисите. Китайската страна в екипа полага доста усилия, за да изглежда филмът "подходящ" за местните "екологични норми". В образи влизат много степни обитатели, с изключение на сцeните с диалог, които са поверени на професионални актьори.


Урок за живота

1969, с културна революция в Китай. Студент в Пекин, Чън Джън е изпратен в затворената вътрешна част на Монголия, за да образова номадско племе. Пристигайки, се оказва, че именно той е този, който има много да учи за живота в степта, подчинен на земята и нейните условия- с хармония и безкрайност от неписани, но святи правила за общност, свобода и отговорност. В този суров пейзаж за китайския студент най-интересна е сложната мистична връзка между пастирите и степния вълк - ценен, опасен и важен - помощник или господар в традиционния монголски бит.

Заинтригуван, Чън Джън решава да опитоми малко вълче, но идеята му се оказва опасна след новото партийно решение - да се ликвидират всички вълци в степта....

*Златна Романова