Военен кореспондент

Непознатият Йордан Йовков

Държава: България
Година: 2008
Времетраене: 90 минути
Военен кореспондент
За продукцията

Драма

Сценарий: Влади Киров, Владислав Икономов
Режисьор: Костадин Бонев
Оператор: Константин Занков
Художник: Георги Тодоров - Жози
Продукция: БНТ, ГАЛА Филм

С подкрепата на Национален филмов център

В ролите: Пенко Господинов, Антоний Аргиров, Ирина Жамбонас, Йоана Буковска, Гергана Плетньова, Атанас Атанасов, Веселин Мезеклиев, Стоян Алексиев и др.

Със специалното участие на Елена Стефанова

Непознатият Йордан Йовков - войник, кореспондент, приятел, мисионер и летописец на болката, страданието и копнежа в човешки съдби по време на война.

Историята събира "малки късчета от военните фронтове, реално преживени и претворени от писателя като "Военен кореспондент"

1917 година. Европа е обхваната от пламъците на Световната война. Към Добруджанския фронт пътува български офицер, кореспондент на вестник „Военни известия”. Името му е Йордан Йовков. Той трябва да изпълни необичайна задача – да занесе годежен пръстен от своя най-добър приятел за момиче някъде зад фронтовата линия.

По пътя си ще срещне полуслепия ген. Колев, ходжата, който кове кръстове за умиращите от холера български войници, ще склопи очите на приятеля си и ще пренощува в дома на неговата годеница. Заедно с бележника, в който записва преживяното, Йовков ще отнесе със себе си и болезнените спомени от случилото се.

"Във филма искахме да проектираме емоциите и вълненията на Йовковите герои върху неговата личност. Опитахме се да отгатнем какъв е бил Йовков във всекидневието си на базата на литературните произведения, които е написал. Това е кино, в което става въпрос за добро, за зло, за човешки отношения, за приятелство, за мъжка дума, за идеали и доколко те се сбъдват. Това са малки късчета мелодраматични истории, преживян възторг или потрес от войната, които Йордан Йовков реално е виждал на фронтовете в началото на ХХ век. Йовков е вървял през окопите на войната и на всяка крачка е срещал страдание. Но е предпочел да създаде паралелен свят с добри, душевно богати хора." Костадин Бонев

В сценария са включени някои от военните разкази на писателя, спомени за Йовков от негови съвременници, както и спомени и откъси от войнишки дневници, съхранявани в Централния държавен архив и в Националния исторически музей.

Снимките са в Русе и околностите на Разград.