Война и мир

Всеки е във война, докато не намери мир със себе си - и империи, и поданици - в "историята с малка и голяма буква".6-сериен телевизионен филм

Държава: Великобритания
Година: 2016
Времетраене: 60 минути
За продукцията

По едноименния роман на Лев Н. Толстой

Режисьор: Том Харпър

В ролите: Пол Дейно, Лили Джеймс, Джеймс Нортън, Джим Броудбент, Брайън Кокс, Матийо Касовиц, Джилиан Андерсън, Джеси Бъкли, Ашлинг Лофтъс, Джак Лоудън и др.

Война за територия, богатство и чувства, разделена на три.

Походът на Наполеон І стига до Царска Русия на Александър І. Австрия е завладяна и Русия ще воюва с Франция. Събитията на картата засягат съдбата на пет дворянски фамилии с три водещи образа. Зад всички е образът на самият Лев Толстой - граф с наследство и талант. Съсловието е задоволено, но търси смисъл, онзи, който губи и самият писател в края на дните си, лутайки се между творчество, благотворителност и нови народни движения. Богатството е средство, но не и цел, а територията е за всички, стига да намерят своето място.

Епичният роман на Толстой е екранизиран от БиБиСи-Уелс съвместно с филмова компания "Уейнщайн" /САЩ, Китай и Канада/. Премиерата е на 3 януари 2016 във Великобритания и на 10 май 2016 в Русия. Шестсерийната телевизионна продукция е най-скъпата в каталога на БиБиСи с бюджет от 15 500 000 долара. Нито един от актьорите не познава романа преди началото на снимките, които продължават две години. Декорът е естествен с пейзажи и дворцови имения в Литва, Латвия и Русия, включително в Екатерининския дворец и имението на Юсупов. За декор на Москва служи Вилнюс. Костюмите са много и скъпи - от Италия, Чехия, Полша, Белорусия, Англия и Литва, за тях са и наградите. Масовката включва 500 статисти със задължителна военна подготовка в летен и зимен лагер. Озвучаването на руски език е с 45 дублиращи актьори. Автентичността е спазена, но дали може да помогне за чувствата на актьорите в трудната за пресъздаване "руска душевност".

Като "най-успешна", британската серийна драма се определя заради интереса, който предизвиква филмът към литературата. Романът на Толстой е най-търсената книга във Великобритания през 2016, малко след края на обявената в Руската федерация през 2015 - "Година на литературата". /2017 ще бъде Година на екологията/.

Логичният извод е, че видяното на екрана може да се почувства само лично и от първа ръка чрез запознаване с оригинала.

Британската традиция за точно следване на литературния източник в екранизация е спазена с някои фриволни интимни украшения. Сценаристът Ендрю Дейвис предпочита литературната класиката - от Джейн Остин до Борис Пастернак, през Дикенс, Дюма и Текери, плюс сагата за Бриджит Джоунс.

Киноманите и критиците неизбежно сравняват всички адаптации с "Война и мир" /1969/ на Сергей Бондарчук-баща, режисьор и в главна роля заедно с Вячеслав Тихонов и Людмила Савелиева.

Оценка за британското постижение в адаптацията на руска литература се признава само от родината на Толстой.

Русия, 1805 година. Френската армия на Наполеон завладява Австрия. Всеки в руското дворянско общество е смутен освен Пиер Безухов, който се възхищава на французите. Той е френски възпитаник, аутсайдер в обществото и незаконен син на един от най-богатите мъже в Русия - Кирил Безухов. Старият граф е на края на дните си и роднините интригантстват около съдбата на богатството, без да предвиждат Пиер.

Най-добрият му приятел Андрей Болконски е щастлив от началото на войната. Тя е шанс да се изяви на фронта и да намери смисъла, който търси. Нещастно женен за красивата Лиза, той възнамерява да я остави в бащиното имение и да воюва за бойна слава. Армията му под командването на генерал Кутузов очаква двойна победа. Но когато французите неочаквано разгръщат военна мощ, Андрей се хвърля в опасна битка.

Наташа Ростова е красива и обаятелна млада дама, във вихъра на първия си бал, с жажда и отчаяние да опита от всичко. Наблюдавайки романса между брат си Николай и своята приятелка Соня, тя за първи път е завладяна от романтични чувства.

Докато мъжете са заети с войната, младите жени са оставени с копнежи и надежди, в очакване любимите да се завърнат.

Войната

Генерал Кутузов /Брайън Кокс/

Михаил Кутузов е лидер с десетилетен опит. Избран е от Александър І да води Руската армия срещу Наполеон. Генералът е мъдър и знае, че славата не е по-ценна от живота на хората. Андрей Болконски е млад приятел, възпитаник и войник под негово командване в Австрия.


Наполеон Бонапарт /Матийо Касовиц/

Наполеон е пълководецът в историята след Френската революция. Загубата при Трафалгар в битката срещу англичаните, изостря амбицията за победа и походът му продължава на изток към Австрия и срещу Русия, където аристокрацията го ненавижда със страх.


Семействата

Николай Болконски /Джим Броудбент/

Принц Николай Болконски е бил най-добрият военен генерал, но оттогава е минало много време. Сега е затворен в имението си с надежда, синът му Андрей да го наследи в армията, докато той с обич командва сестра му Мария.

Иля Ростов /Ейдриън Едмъндсън/

Граф Иля Ростов е талантлив и великодушен баща на Николай и Наташа, загрижен за всеки в нужда. Предпочита семейния комфорт в Москва вместо интригите на елита в Петербург. Единственият му грях е щедростта, с която рискува да фалира семейното богатство.


Наследниците на фамилиите са герои или жертви във война и мир с наследството, чувствата и събитията във времето.

Златна Романова

"Война и мир" в Официален сайт на БиБиСи