Войната на пътя! Само скоростта ли убива?

Войната на пътя! Само скоростта ли убива?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основният въпрос, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи тази вечер, е: Кое е по-важно да се направи, за да намалеят пътните инциденти - да се приемат по-строги правила или да се затегне контролът? Тествахме мнението на анкетираните, преди да започнем дискусията. В края на предаването отново зададохме същия въпрос, за да видим дали ще има промяна в нагласите.

Гости в студиото на "Референдум" тази вечер бяха:

Станислав Иванов, депутат от ГЕРБ, зам.-председател на Комисията по транспорт в НС, Георги Свиленски, зам.-председател на Комисията по транспорт в НС, депутат от "БСП за България", Росен Живков, депутат от ПГ на "Обединени патриоти"-НФСБ, зам.-председател на Комисията по транспорт в НС, депутат от "БСП за България", и Халил Летифов, председател на Комисията по транспорт в НС, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Допитване, направено сред анкетирани, които пътуват, показва, че когато пътуват с кола, 91,3% от тях ползват колан. В такси 37,8% ползват колан, а 39,7% - не, в междуградски автобус онези, които ползват колан са едва 7,2%, докато 88,4% от хората заявяват, че не ползват това предпазно средство.

Георги Свиленски коментира, че коланите в междуградските автобуси са задължителни. "При условие, че седалката в автобуса е оборудвана с колан, пътникът е задължен да си го сложи." Той призова всички експерти, които са канени в студията да говорят по темата за безопасността по пътищата, да повтарят на зрителите, че употребата на коланите в автобусите е задължителна.Халил Летифов подчерта категорично, че ползването на обезопасителни колани в автобусите е задължително и това е уредено в член 137 А на Закона за движение по пътищата. Правна норма съществува и сега. В закона е упоменат и размерът на глобата за пътници, които не ползват колани. Той добави, че в оборудваните автобуси пътниците и шофьорът са длъжни да поставят обезопасителни колани. В следващите години всички автобуси ще бъдат с обезопасителни колани и на дневен ред остава въпросът единствено за контрола, за да се изпълняват нормите, които ги има и сега, очерта той.


Росен Живков заяви, че, когато става въпрос за безопасността на гражданите, е реалистично и изпълнимо в кратки срокове автобусите, които фабрично не са произведени с колани, да бъдат снабдени с такива. Той допълни, че като изискване към шофьорите, преди да тръгнат на път, трябва да бъде поставено да предупреждават пътниците, че са длъжни да си поставят коланите.
Станислав Иванов поясни, че до месец ще се промени наредбата и коланите ще станат задължителни за автобусите, произведени преди 1 ноември 2006 година. "По отношение на автопарка: малко над 40% от автобусите, които касаят обществения превоз на пътници, са произведени след 1 януари 2007 година. И в момента фирмите инвестират в нови автомобили, в нови автобуси и подкрепям г-н Летифов в това негово разсъждение, че автопаркът в следващите години ще се промени и всички автобуси ще бъдат оборудвани. Но тези, които не са оборудвани към момента, но са преминали годишен технически преглед, (който се прави на 6 месеца), тези автобуси, които са годни за превоз на пътници, но нямат колани, ще бъдат длъжни да си поставят. Това е норма, която ще влезе съвсем скоро и ще бъде задължителна.


В студиото на предаването бяха обсъдени мерките, които още ще бъдат предприети, за да се намалят пътно-транспортните произшествия.

В края на предаването попитахме отново проверихме нагласите на анкетираните. Процентът на хората, които смятат, че трябва да бъдат приети по-строги правила се увеличи от 32,2 на 38,3.

Цялата дискусия в студиото можете да видите във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад