Войните на Наполеон: Войната на Шестата коалиция

"Кампанията е проиграна, но не и войната", така си мисли Наполеон и още се надява на победа, докато... не загуби всичко 4-сериен документален филм

Държава: Русия
Година: 2014
Времетраене: 50 минути
Войните на Наполеон: Войната на Шестата коалиция
За продукцията
Всички епизоди

Сценарий: Марина Бандиленко

Режисьори: Андрей Верещагин, Павел Тупик

Художник-постановчик: Александр Якимов

Оператор: Дмитрий Киптилий

Музика: Дмитрий Рябцев

Задграничният поход започва! От изпепелена Москва до красивия Париж .... - с битките край Кулма, Дрезден и Лайпциг. Това е обратният път на войната към финала на най-опасната владетелска мечта за диктатура над Европа. Историята е разказана - с документи, компютърни технологии и игрална възстановка - във втория филм от поредицата"Наполеонови войни" на продуцентите от "Стар медия" и "Бабич дизайн".


На руска земя намеренията на Наполеон се провалят, армията му се разпада, но той бързо бяга към Париж и събира друга войска за нов удар срещу Александър І. Руската армия не бърза и следва Бонапарт - назад през покорените територии. Европейските владетели се изкушават да заемат мястото му, но са уморени и останали почти без средства.

След временни съюзи на някои от тях - като Франция, Англия и Австрия, после Прусия и най-вече Полша, в хода на събитията всички се предават и предпочитат да се обединят, за да сложат край на тези безкрайни войни. Освен това започват и предателствата. Александър І от император влиза в ролята на дипломат. А на бойното поле "за руския войник най-добрата смърт е германската" и Наполеон е разбит в битката при Лайпциг.

Руската армия изчаква два месеца, за да премине Рейн и да влезе победоносно в Париж. Покоряването е взаимно - за французите с война, за руснаците - с красота. Междувременно се свиква Виенският конгрес, който създава Виенската система на международни отношения с т. нар. "Виенски концерт" , който ратифицира Правилата за хегемонията на държави и баланса на "великите сили" през следващите 35 години.

Войните на Наполеон са най-опустошителните в историята дотогава - с 3.5 млн загинали войници.

Последната му битка е на 18 юни 1815 при белгийското селище Ватерло, останало и до днес като нарицателно име и знак за крах.

Златна Романова