Вратата Маказа

За музиката няма граници в общия живот от двете страни на Маказа-Нимфея

Държава: България
Година: 2015
Времетраене: 30 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Десислава Шишманова
Режисьор: Нончо Нончев
Продуцент: БНТ2-Пловдив

Филм от документална поредица на БНТ2 - "Европа без граници", която разказва за живота на хората по границите на България с Македония, Сърбия, Турция, Гърция и Румъния. Филмите търсят отговор на въпроса какво ни свързва и какво ни разделя със съседите ни в съвременна Европа.

Вратата Маказа

Разказ за живота в съвременния географски район Тракия. Място, обитавано от хора, които говорят различни езици, но това не е пречка в разбирателството между тях. Принадлежат към различни етноси и религиозни общности, но са твърде близки в неспокойните си съдби. Животът на много от тях е свързан с преодоляване на граници – географски и житейски. Те живеят от двете страни на границата Маказа-Нимфея.

В своя житейски път всеки от тях установява, че различията между хората са условни, душата на балканския човек е една и съща, различията могат да свързват и обогатяват, а музиката и изкуството са най-непосредственият път към взаимното разбиране.

За силата на музиката и за душата на Балканите звучат посланията на Йоргос Даларас - най-известният съвременен гръцки музикант, световен артист, чиито общи проекти с Пако де Лусия, Ал Ди Меола, Стинг, Брус Спрингстийн, Горан Брегович, Филаделфийската и Израелската филхармонии са любими за всички меломани.

Нееднократното завръщане към Родината и същевременно – преоткриване на други места и светове, които се оказват значими и важни, това е съдбата на героите от "Вратата Маказа".