Врява и безумство

Всичко започва с лъжа. Трима братя и една сестра, но каква...Драма

Държава: САЩ
Година: 2014
Времетраене: 101 минути
Врява и безумство
За продукцията

По едноименния роман на Уилям Фокнър

Режисьор Джеймс Франко

В ролите: Джеймс Франко, Дани Макбрайд, Тим Блейк Нелсън, Скот Хейз, Лорета Дивайн, Джейкъб Лоеб, Джанет Джоунс, Кайлън Дейвис, Сет Роген и др.

История за грехове, недъзи, слабост и амбиции от "Великата красота".


Древният Рим възкръсва в американския Юг.

Сякаш разказва "Аз, Клавдий" от Робърт Грейвс. Пет години преди това Уилям Фокнър пресъздава същата древноримска трагедия, но от края на ХІХ и началото на ХХ век - за падението на една американска фамилия с множество родови отклонения....


"Врява и безумство" е четвъртият роман на Уилям Кътбърт Фокнър, издаден през октомври 1929 и признат за негово първо гениално творение, а в литературата на Америка - като израз на висш модернизъм. Това е "Историята, която той не може да остави, дори и да не е сигурен колко добре ще я напише"

Експерименталният стил на романа е предизвикателство за читателите. "Врява и безумство" съчетава готика и модернизъм.

Четирите части отговарят стилово на персонажа, от чието име върви историята, а тя е една, но с различна гледна точка - за неуловимата сестра и единствена дъщеря Кандис Компсън, накратко Кади, отхвърлена от семейството си, когато се разкрива, че се е омъжила, докато е била бременна от друг.

Кади напуска имението през 1911 без новородената си дъщеря, кръстена на един от братята й - Куентин, и отгледана от фамилията сякаш майка й не съществува. Прогонената Кади Компсън не присъства лично в историята, а чрез спомените на своите трима братя, свързани с нея по свой начин - роденият "идиот" Бенджи, неуспешният студент Куентин и проваленият бизнесмен Джейсън.

*В романа четвъртата част е разказана от някой, който вижда всичко отдавна и отстрани.

Първата екранизация на "Врява и безумство" е от 1959, режисьор е Мартин Рoт, участват Юл Бринер и Джоан Удуърд. Настоящата е едва втора, а историята е представена в три части, като започва с 33-годишния Бенджи от имението в Юга. В неговия спомен на умствено изостанал индивид маниакално живее уханието на любимата му сестра ....

Разпадът на една фамилия започва с лъжа

Джейсън Компсън ІІІ е пасивен и циничен баща, който може би искрено обича своите деца, докато се напива до смърт. Съпругата му Карълайн не прелива от майчински чувства - вечно капризна и загрижена за себе си, тя има любимци в семейството. Умствено изостаналият Бенджи, от когото тя се срамува, е кастриран, когато проявява първата си сексуалност с нападение на момиче.

Невротично-романтичният и най-интелигентният син Куентин живее с мисълта за девствеността и чистотата на своята сестра. Заминава да учи в Харвард, за да изпълни голямата мечта на майка си и там стига до... самоубийство. Единствената дъщеря Кандис /Кади/ забременява като девойка и бързо се жени, но е изгонена от съпруга си, веднага след като той разбира, че тяхното дете не е негово.

Третият брат Джейсън е любимец на майка си, но губи шанса за кариера след провала на сестра си и остава принуден да поддържа благосъстоянието на семейството с много работа в бизнес с памук. Той е материалният гений във фамилията, чиято роля го прави циничен и все по-алчен. Дъщерята на Кади, кръстена на брат й Куентин, е отгледана от всички, без право да се вижда и говори с майка си.

Малката госпожица Куентин обаче подготвя своето отмъщение срещу чичо си Джейсън, присвоил парите, изпращани и натрупани за нея от майка й. За домакинството на фамилията се грижи семейство цветнокожи слуги, ръководени от Дилзи, чийто поглед улавя всичко в четвъртата част от романа, която липсва в екранизацията...

"Да имаш и да нямаш" и "Големият сън"

Уилям Кътбърт Фокнър е роден в Ню Олбани, Мисисипи през 1897, първият от четирима синове. Семейството му се мести в Оксфорд, Мисисипи, където прекарва по-голямата част от живота си. Кръстен бил на прадядо си - "Стария полковник", който някога участвал в Гражданската война, след това строил жп линия, после написал сантиментален роман "Бялата роза от Мемфис" и накрая вероятно загинал в дуел с недоволен бизнес партньор.

Уилям Фокнър споменава този свой прадядо за корен на неговия писателски талант. Не много усърден, младият правнук Фокнър напуска колежа след 10-ти клас, опитва да влезе във военно-въздушните сили, но е отхвърлен заради физическите си показатели - височина и тегло. Заминава за Канада, където се представя за англичанин и влиза в тренировъчната програма на тяхната военна авиация, но не завършва заради демобилизация.

Връща се обаче в униформа у дома и постъпва в Университета в Мисисипи, където започва да пише стихове. През 20-те години на ХХ век за кратко обикаля Ню Йорк и Париж. Първата му книга "Войнишка награда" излиза през 1926.

Първият му признат роман е "Врява и безумие" от 1929, последван от "Докато лежах и умирах"/"На смъртния одър"/,1930. Жени се два пъти - първата му съпруга го окуражава да пише , втората е младежката му любов Естел Олдам, с която губят първата си преждевременно родена дъщеря, но се радват на втората - Джил. След успеха в литературата писателят Фокнър е поканен да пише сценарии в Холивуд за "Уорнър Брадърс" и "Метро Голдуин Майер" и това продължава 20 години.

Негови са сценариите за филмите "Да имаш и да нямаш" по Ърнест Хемингуей и "Големият сън" по Реймънд Чандлър. Авторът продължава да пише романи - "Сватба в дъжда", "Дворецът", "Селцето", "Конски гамбит", "Авесалом, Авесалом", "Слез, Моисей", "Светлината през август". През 1950 получава "Пулицър" и Нобеловата награда за литература, през 1951 - Френски орден на честта.

Приет в болница след инцидент на конна езда, Уилям Фокнър умира от сърдечен удар на 6 юли 1962 .

*Златна Романова


Акценти